Очаква се днес министърът на здравеопазването на Северна Македония Венко

...
Очаква се днес министърът на здравеопазването на Северна Македония Венко
Коментари Харесай

Собственици на заведения в Северна Македония ще протестират срещу забавянето на отварянето им

Очаква се през днешния ден министърът на опазването на здравето на Северна Македония Венко Филипче да заяви решението на държавното управление дали да бъдат отворени заведенията за хранене и кафенетата в страната, оповестяват македонските медии. Търпението на притежателите на заведенията за хранене е на привършване, още повече че един след различен обекти в страната се отварят, само че не и заведенията за хранене.

Още преди десетина дни притежателите почистиха заведенията, дезинфекцираха ги и разположиха масите на избраното разстояние, само че още не са получили позволение да ги отворят, предава Българска телеграфна агенция.

Днес изтича цялостната двудневна карантина в Северна Македония

Опасявайки се от идното през днешния ден решение на държавното управление, което ще бъде обявено от министъра на опазването на здравето, те приканиха всички заведения да извадят по една тонколона пред заведенията и да пуснат музика по техен избор от 12 до 18 часа, с цел да покажат, че са единни в настояването си да им се позволи да отворят обектите, оповестява уеб сайтът ММС.

Днес държавното управление би трябвало да вземе решение по кое време да бъдат отворени кафенетата и питейните заведения, какъв брой посетители ще може да одобри даден обект и какво ще бъде работното им време. Собствениците на заведения имат доста забележки. За тях остава противоречиво това, че Комисията за битка със заразните заболявания постанова на 10 квадратни ограничения да има единствено една маса с четири стола, както и на една маса за четирима да бъдат настанявани единствено членове на едно семейство. Те желаят също да се позволи да работи и вътрешната част на заведенията, а освен терасите и градините, като са подготвени да дезинфекцират пространствата двойно повече от нужното.

Според тях квалифицираните протоколи за работа на заведенията са формирани по този начин, че когато и да е да може да пристигна контрольор, да откри неправда и да санкции заведението, оповестява уеб сайтът Алсат.

Собствениците на заведения предизвестяват, че според от това по кое време ще бъде позволено започването на работа на заведенията, към 20 хиляди души може да останат без работа, добавя ТВ Алфа. Тези компании търпят големи загуби, които се правят оценка на минимум 250 милиона $ и може да доближат до 80 % от упования оборот, или до големите 400 милиона $. Те предизвестяват, че 67 % от интервюираните в бранша са понижили броя на работещите в заведенията, и половината от компаниите имат спад на приходите сред 80 и 100 %.

На днешно съвещание на Комисията по заразните заболявания се чакат диалози за възможното отваряне на границите на Северна Македония, добавя ТВ Алфа. Макар министър Венко Филипче да сподели предходната седмица, че още е рано за отваряне на границите, той уточни, че това вероятно може да стане към средата на юни. Северна Македония е единствената страна в съседство, която още не е взела никакво решение за отваряне на границите. Сърбия, Албания, България и Гърция към този момент оповестиха, че ще го създадат от 1 юни, добавя Алфа.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР