Очаква се днес Европейският парламент да гласува резолюция, в която

...
Очаква се днес Европейският парламент да гласува резолюция, в която
Коментари Харесай

ЕП ще гласува предложение визите за граждани на САЩ да бъдат върнати догодина

Очаква се през днешния ден Европейският парламент да гласоподава резолюция, в която се упорства Европейската комисия да вземе решение в период от най-вече два месеца за връщане на визите за жители на Съединени американски щати.

Такава резолюция беше призната преди 3 години, само че резултат към момента няма.

Не може повече непозната страна да се отнася незаслужено към част от жителите на Европейски Съюз, декларира вносителят на документа Хуан Агилар, представен в известие на парламентарната група на социалистите и демократите. Не става дума единствено да се съобразим с европейското законодателство, а и да използван на правилото на съпричастност и ясно да заявим, че в Европейски Съюз няма жители " втора класа ", прибавя той.

Пред Екологичен потенциал еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон уточни, че в случай че Европейска комисия извърши отговорностите си по настоящото законодателство и върне краткотрайно визите за жителите на Съединени американски щати, Вашингтон ще възвърне условието за визи за всички жители на Европейски Съюз. Тя настоя дипломатическите договаряния да продължат за отпадането на визите за Съединени американски щати за жителите на България, Румъния, Кипър и Хърватия.

Постоянно слагаме въпроса, посочените четири страни непрестанно бележат прогрес в осъществяването на съответните условия. Европейска комисия поддържа тези страни и някои от тях са доста покрай отпадане на визите, добави Йохансон, наблягайки че въвеждането на визи за Съединени американски щати би било контрапродуктивно:

„ Това ще подкопае постигнатия прогрес в работата ни до този миг. Ако създадем това, Съединените щати неизбежно ще наложат визи за всички европейски жители - това е тъкмо противоположното на това, което се опитваме да реализираме. Ще бъде мъчно да разбираем на жителите на Европейския съюз по какъв начин това ще бъде в техен интерес “

По силата на европейското законодателство през 2014 година Европейска комисия регистрира, че липсва така наречен визова взаимност и макар че жителите на Съединени американски щати пътуват до Европейски Съюз без визи, Вашингтон резервира условието за визи от жителите на посочените четири европейски страни. През 2016 година изтече срокът, в който Европейска комисия трябваше да предложи връщане на визовия режим със Съединени американски щати по този мотив, само че вместо това показа седем известия, в които единствено обобщаваше хода на договарянията, напомня Българска телеграфна агенция..

Ако съблюдава закона, Европейска комисия би трябвало да предложи визите за жители на Съединени американски щати да бъдат върнати краткотрайно, за период от 12 месеца. Преди три години Екологичен потенциал одобри първата резолюция по този мотив и от този момент няма значително развиване.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР