Очаква се днес Европейската комисия да представи данни от последната

...
Очаква се днес Европейската комисия да представи данни от последната
Коментари Харесай

ЕС слага на масата незахаросан шенгенски доклад за България

Очаква се през днешния ден Европейската комисия да показа данни от последната инспекция, проведена в нашата страна и обвързвана с отчитане на осъществяването на отговорностите по шенгенското законодателство за защита на външните граници.

През октомври министър председателят на Нидерландия съобщи следното: " Трябва да забележим каква ще бъде оценката на Европейската комисия през декември. Трябва да бъде точна и почтена оценка, без захаросване, без премълчаване ".

Австрия към момента е срещу разширението на Шенген - не особено поради България или Румъния, а поради рецесията в зоната.

Според известие на Министерство на вътрешните работи заключението от тази поредна инспекция, осъществена основно след гледище на Нидерландия, е, че България продължава да дава отговор на изискванията за пълноправно участие в пространството на свободно придвижване. 

Министерство на вътрешните работи заяви, че третата задача по Шенген e завършила сполучливо. Заключението е, че България продължава да дава отговор на изискванията за пълноправно участие в пространството на свободно придвижване. В спомагателната, доброволна задача, провела се сред 22-и и 24 ноември, участваха 13 специалисти от страни членки на Европейския съюз (ЕС), измежду тях Германия, Нидерландия, Австрия, Испания и други, четирима специалисти от Европейската комисия (ЕК), както и наблюдаващи от Фронтекс, Европол и ФРА - Агенцията на Европейски Съюз за главните права. Целта на задачата е да бъде предоставена спомагателна, настояща информация по отношение на използването на шенгенското законодателство от България. Областите, обхванати от задачата, са ръководство на външните граници, полицейско съдействие и връщане, съблюдаване на главните права и осведомителни системи, подпомагащи използването на шенгенското законодателство, осведомиха от Министерство на вътрешните работи.

Заключението на третата интернационална задача, проверила страната ни е това, че България продължава да дава отговор на изискванията да бъде пълновръстен член на Шенген, сподели на 1 декември вътрешният министър Калин Стоянов. Той посочи, че в предните две визити, макар поканата към Нидерландия, те отхвърлиха да дойдат, което беше индикация, че няма да позволен България в Шенген. Но този път те имаха специалист - представител, който беше част от екипа проверяващи, сподели Калин Стоянов. Експертите от Нидерландия и Австрия са подкрепили изводите от отчета - " следващата позитивна индикация, че ние сме на вярната посока ", по думите на министъра.

Опитваме се да създадем всичко по силите си за приемането на България и Румъния в Шенген до края на Испанското председателство на Съвета на Европейски Съюз (до края на годината), съобщи през октомври испанският вътрешен министър Фернандо Марласка.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР