Очаква се днес до обяд да станат ясни резултатите от

...
Очаква се днес до обяд да станат ясни резултатите от
Коментари Харесай

Николай Николов: Отравянето в Марица е човешка грешка, не е природно явление

" Очаква се през днешния ден до обяд да станат ясни резултатите от пробите на водата от региона на река Марица, взети край Димитровград, където през вчерашния ден умряха 29 крави след водопой ", съобщи пред БНР основен комисар Николай Николов - шеф на Главна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията ".

" Взети са проби от реката, в това число и от кладенците за водовземане за питейна вода. (...) Ще се направи химически разбор на водата, с цел да забележим какво е тъкмо това, което е предизвикало гибелта на тези животни и дали това нещо съставлява заплаха за питейната вода, водоснабдяването и изобщо живота в река Марица. " - уточни той.

Заради случая е спряно водоподаването на общо 51 обитаеми места. За нечистата вода през вчерашния ден са известени посредством системата за ранно обявяване кметовете на общините по течението на реката - Симеоновград, Любимец, Харманли и Свиленград.

Николов удостовери и че е една от версиите, по които се работи за случая е замърсяване на водата с фосфорни органични съединения:

" Това е първото, което споделиха ветеринарни лекари. Това не е естествено събитие - по този начин си мисля, най-вероятно е нещо обвързвано с човешка неточност ", разясни той.

" Предвид информацията, с която разполагаме, количеството, което е изпуснато не е толкоз огромно, че да токсини цялата река. То е единствено лимитирано в канала - най-малко досега това демонстрират нашите данни ", добави служителят.

Снощи в районното ръководство е извикан за разпит прокуристът на " Неохим " Стефан Димитров. Според източници на БНР заводът е в ремонт и има възможност замърсяването на водата да е породено от неспазена процедура.

" Полицията работи интензивно - влезе в два обекта, в които се допуска, че вероятно може да са причинители на това нещо. Нека да не ги изтъквам, само че са известни обекти - огромни и структуроопределящи за индустрията на Димитровград. Така ли другояче те работят, има досъдебно произвеждане и не би трябвало аз да експортирам повече информация от там. " - сподели още основен комисар Николай Николов, като добави, че през цялата нощ на мястото остават екипи за наблюдаване.

" Организирано е наблюдението непрекъснато и през тази нощ на сътрудници от полицията и от пожарната, в това число на доброволци, които да следят крайбрежията на Марица за умъртвени риби или вероятно други животни. " - увери той.

От нощес основен комисар Николай Николов е в Димитровград.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР