Очаква се днес да пристигне плаващ кран, който да разтоварва

...
Очаква се днес да пристигне плаващ кран, който да разтоварва
Коментари Харесай

Има ли опасност от екокатастрофа от димящата баржа край Русе

Очаква се през днешния ден да дойде плаващ кран, който да разтоварва въглищата от плавателния съд

Множество сигнали за задимяване, черни сажди и мощно задушлива миризма подадоха през вчерашния ден русенци до екоинспекцията в града. Хората споделят, че не можели да дишат рано сутринта през вчерашния ден, а миризмата била изключително неприятна, предава.

Предполага се, че източникът на задимяването е несамоходен транспортен съд в Дунав, на който тлеят въглища. Над 2400 тона са натоварени на ескорт от 4 плавателни съда, в 2 има тлеене. Това се случва втора седмица. Част от участниците от спонтанния митинг споделят, че миризмата е била лютяща на очите, а придвижването е било невероятно.

Потърпевшите са потърсили подпомагане от институциите, които са отговаряли, че съдът се намира в акваторията на Румъния. Директорът на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Русе споделя, че министър Сандов е бил сигнализиран, а той е уведомил зам.-министър на околната среда на Румъния, само че няма изясненост какви ограничения ще бъдат подхванати. "Има заплаха от екокатастрофа, в случай че баржата потъне. Дунав е доста плитък ", изясни инж. Цонка Христова.

Очаква се притежателят на плавателния съд през днешния ден да направи всичко допустимо да дойде плаващ кран, който да разтоварва въглищата и поетапно да се гасят.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР