Очаква се да заработят през март 2020 годинаБензиностанции на Държавната

...
Очаква се да заработят през март 2020 годинаБензиностанции на Държавната
Коментари Харесай

Вижте къде ще има държавни бензиностанции

Очаква се да проработят през март 2020 година
Бензиностанции на Държавната горивна компания ще се построяват предпочитано по автомагистралите в Северна България и паркинги за тирове, разгласи пред „ Монитор “ министърът на стопанската система Емил Караниколов, написа вестникът.

След като бъдат признати измененията в Закона за запаса и военновременните ресурси, ще бъде основано ново сдружение, което ще приготви разбор къде да бъдат сложени новите колонки за гориво.

Караниколов ще предложи първите да бъдат на север от Балкана, където няма толкоз бензиностанции. В огромните градове също ще бъдат построени станции за спомагателна конкуренция. На местата за почивки за тежкотоварните камиони, които Европейският съюз желае да се построява, също ще има обекти на страната, както и до аутобаните до морето.

Държавата ще построява мрежата от 100 държавни бензиностанции с заем от Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР), предвижда от своя страна ръководителят на енергийната парламентарна комисия Валентин Николов.

По думите му имало и разновидности за преналиване на средства от друга държавна компания, само че най-вероятно ще се работи с притеглен капитал под формата на заем. На въпрос дали на Запад има сходни държавни вериги, Николов разясни, че там от дълго време се работи по този метод или единствено с държавни данъчни хранилища. По думите му, в случай че преди време бяхме приватизирали единствената ни рафинерия, а данъчните хранилища към нея бяха останали държавни, то пазарът щял да наподобява по различен метод. Според депутата от ГЕРБ към този момент не е обсъждано изкупуване или национализация на данъчни хранилища от частни компании.

След основаването на държавната компания ще се прави разбор къде ще се построяват бензиностанциите. Основната концепция е те да се намират както тук-там, където няма такива обекти, по този начин и в региони с огромна централизация на бензиностанции, с цел да може да се конкурират другите играчи на пазара. През юли компанията ще бъде реалност, предвижда още Николов.

Вчера енергийната парламентарна комисия одобри единомислещо плана за основаването на държавни бензиностанции и държавни данъчни хранилища. Днес и депутатите от икономическата комисия, която е водеща, ще прегледат законопроекта. Очаква се до март следващата година да бъдат построени първите държавни бензиностанции. Създава се Държавно дружество „ Държавна петролна компания “ със статут на държавно дружество, планува смяна на Закона за запаса и военновременните ресурси.

Предприятието няма да образува облага и няма да е комерсиално сдружение. Но то ще има право да основава лични търговски сдружения, които ще купуват, поддържат, експлоатират и построяват хранилища за предпазване на горива, и бензиностанции, които ще продават горива. Те ще могат да правят комерсиална активност и с различни горива. За задачата ще бъде и основана нужната инфраструктура, което се изисква от европейска инструкция, заяви зам.-министърът на стопанската система Лилия Иванова, която показа плана. „ Оптималното ръководство на петролните бази ще усъвършенства конкуренцията на пазара.

Ще се основат нови складови бази и по този начин препоръчаният законопроект ще сътвори по-голяма бистрота “, аргументира се Иванова.

Относно навлизането на пазара на горивата вицепремиерът Томислав Дончев разяснява, че съгласно конституцията всички форми на благосъстоятелност са равнопоставени. „ Държавата няма особени права по отношение на друга компания. Най-важното в това предложение е основаването на задоволително данъчни хранилища. За мен даже има мотив държавни бензиностанции да има в такива региони, в които няма доста сходни услуги “, съобщи вицепремиерът Томислав Дончев пред Българска национална телевизия. По думите му страната основава гаранция за нахлуване на пазара от всички. „ Повече конкуренция значи, че потребителят постоянно печели. Такова е нашето очакване. Аз поздравявам всевъзможен тип старания този пазар да бъде конкурентен. Ние не одържавяваме нищо. Всяка интервенция на страната в нов бранш е по формулировка противоречива “, сподели още той.

Зад закона застана и опозицията. „ Ще подкрепим закона, колкото повече страна, толкоз по-добре “, съобщи депутатът Таско Ерменков от Българска социалистическа партия по време на разискването на законопроекта.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР