Очаква се да излязат резултатите от сесията в подкрепа на

...
Очаква се да излязат резултатите от сесията в подкрепа на
Коментари Харесай

Народният представител Емилия Милкова: Училищните библиотеки трябва да бъдат привлекателно място!


" Очаква се да излязат резултатите от сесията в поддръжка на публичните библиотеки и по-конкретно за библиотеките при читалищата. Кандидатствали са доста читалища, ползата е огромен, като това е една изключителна опция за обогатяване на библиотечните фондове. Това от своя страна дава опция за повече познания и повече информация. 

По публична статистика читалищата в България са 3600, само че като работещи читалища по мое наблюдаване, а и в диалози с сътрудници от Министерство на културата, към 1800 читалища са в действителност дейни, имат библиотеки и тези библиотеки имат своите читатели. Тези читалища имат действия, свързани с запазване на културните обичаи, сформира, ансамбли и са едно средище културно, осведомително и обществено. Тези читалища са събирателен пункт, фокусно място, в едно малко градче или село. Много интензивно се работи по просветителни стратегии с извличане на осведомителна грамотност  за най-малките или обучаване на възрастните поданици на обитаемото място.

Що се отнася до учебните библиотеки, след една вълна, която мина при започване на 90-те години, когато доста учебни библиотеки бяха закрити, в този момент се забелязва тенденция по възобновяване на учебните библиотеки, само че задачата е те да бъдат привлекателно място.

Радвам се, че в  края на септември излезе разпоредба на МОН, която към този момент регламентира изискванията и реда за основаване на библиотека, както и условия за функционалност.  Крайно време беше да се разбере, че всяка библиотека се нуждае от експерт, има ВУЗ-ове, които приготвят фрагменти, тъй че библиотеките да се ръководният от експерти. Финансиране за учебните библиотеки има, учебните заведения са на делегирани бюджети и управлението му би трябвало да направи бюджет по този начин, че да си разреши обикновено възнаграждение на библиотекарите. Работещите учебни заведения с доста възпитаници нямат проблеми в това отношение. Те съумяват да заделят и пари за нови книги ", разяснява Емилия Милкова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР