Очаква се чрез гласуване тази вечер да бъде определен европейският

...
Очаква се чрез гласуване тази вечер да бъде определен европейският
Коментари Харесай

Днес избират шефа на МВФ – ще се пребори ли Кристалина Георгиева

Очаква се посредством гласоподаване довечера да бъде избран европейският претендент за началник на Международния валутен фонд (МВФ). До процедурата се стигна, откакто страните-членки на Евросъюза не съумяха да се обединят към една номинация.

Сред имената, които се разискват, е това на основния изпълнителен шеф на Световната банка Кристалина Георгиева, макар че тя не дава отговор на възрастовия аршин.

Франция даже предложи да се стигне до смяна в разпоредбите на МВФ, съгласно които новият началник не би трябвало да е над 65 години, когато встъпва на поста и да го напусне, когато навърши 70. Неформално Париж е предложил Кристалина Георгиева, която обаче през лятото ще навърши 66.

Останалите претенденти са испанският министър на стопанската система Надя Калвиньо, португалецът Мариу Сентену, който сега оглавява еврогрупата и е министър на финансите в личната си татковина, гуверньорът на финландската централна банка и някогашен еврокомисар Оли Рен и някогашният финансов министър на Холандия и ексшеф на еврогрупата Йерун Дейселблум.

Първите две кандидатури са от южни страни, другите две - от северни. При гласуването точно разделянето сред Юга и Севера може да се окаже решаващо.

От друга страна Кристалина Георгиева е жена, представител е на страна от Източна Европа и би имала поддръжката на американския президент Доналд Тръмп.

Според „ Ройтерс “ може да бъде повдигнат и английски претендент, като упованията са това да е шефът на Банк ъв Ингланд Марк Карни.

Въпреки че по традиция Съединени американски щати дефинират ръководителя на Световната банка, а Европа - на Международния валутен фонд, правото на Вашингтон на несъгласие постоянно е било вземано под внимание.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР