Очаква се членовете на НАТО да се споразумеят за удължаване

...
Очаква се членовете на НАТО да се споразумеят за удължаване
Коментари Харесай

Очаква се НАТО да удължи мандата на Столтенберг, твърдят дипломати

Очаква се членовете на НАТО да се спогодят за удължение на мандата на генералния секретар Йенс Столтенберг с още една година.

Това оповестяват четирима дипломати, представени от Reuters.

През последните седмици се появиха ясни сигнали за това решение, само че се чака посланиците в НАТО да одобрят публично удължаването по време на среща си през днешния ден (4 юли), изясняват дипломатите, поискали да запазят анонимност.

Йенс Столтенберг преведе Организацията на Северноатлантическия контракт през поредност от рецесии, откогато пое управлението през 2014 година, като напоследък активизира членовете на Алианса в поддръжка на Украйна, в същото време пробвайки се да предотврати прерастването на войната в директен спор сред НАТО и Русия, отбелязва организация Reuters.

64-годишният Йенс Столтенберг е някогашен министър-председател на Норвегия.

Той трябваше да приключи мандата си в края на септември, само че в този момент евентуално ще остане на поста още 12 месеца.

През февруари Столтенберг съобщи, че няма да желае удължение на мандата. Членовете на НАТО обаче го помолиха да одобри такова, откакто не съумяха да реализират консенсус за негов правоприемник.

Сред обсъжданите като кандидати бяха английският министър на защитата Бен Уолъс - който намерено съобщи, че би желал тази работа и датският министър-председател Мете Фредериксен, която обществено настоя, че не е претендент за поста.

На този декор, обстановката с най-актуалния претендент за член на Алианса – Швеция, остава без развиване, откакто Турция изрично резервира позицията си против приемането на скандинавската страна.

Президентът Ердоган съобщи, че Турция няма да спре да се опълчва на присъединението на Швеция към НАТО, до момента в който тя не спре да приютява групи, които Анкара счита за терористи.

Швеция и Финландия подадоха молби за участие в НАТО предходната година, изоставяйки дългогодишната си политика на неутралитет след нахлуването на Русия в Украйна.

Молбите за участие би трябвало да бъдат утвърдени от всички членове на НАТО, само че Турция и Унгария към момента не са одобрили кандидатурата на Швеция, напомня Reuters.

Турция неведнъж е заявявала, че Швеция би трябвало да предприеме спомагателни ограничения против поддръжниците на неразрешената Кюрдска работническа партия (ПКК) и членовете на мрежа, която Анкара счита за виновна за опита за прелом през 2016 година

Турция третира и двете групи като терористични организации.

Страната чака Швеция да спре да укрива членове на двете групи, съобщи Ердоган. " Всички би трябвало да признаят, че не могат да основат другарство с Турция, като разрешават на терористи да показват на най-централните площади на техните градове ", сподели той.

През последните месеци стачкуващи в Стокхолм развяваха флагове, показващи поддръжка за ПКК, която също се смята за терористична група от западните съдружници на Турция, в това число Швеция.

" Позицията ни, упованията и обещанията, които бяха дадени, бяха пределно ясни. В момента пазиме същите правила, които защитавахме и предходната година. Искаме единствено да останат правилни на това, което са подписали ", добави Ердоган.

Швеция съобщи, че е изпълнила своята част от съглашението, подписано с Турция в Мадрид предходната година, което има за цел да отговори на опасенията на Анкара, свързани със сигурността, в това число въвеждането на нов закон за битка с тероризма.

Турция обаче твърди, че смяната в законодателството е " безсмислена ", до момента в който поддръжници на ПКК организират митинги в страната.

Миналия месец генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че Швеция и Турция ще свикат среща на високо ниво в Брюксел по отношение на възможното присъединение на Швеция към НАТО преди срещата на върха на алианса във Вилнюс този месец.

Демонстрация в Стокхолм предходната седмица в първия ден на мюсюлманските празници Курбан байрам, която включваше изгаряне на Корана, разгневи в допълнение Турция, добавя Reuters.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР