Очаква се бройката на болничните със статут на карантина заради

...
Очаква се бройката на болничните със статут на карантина заради
Коментари Харесай

Броят на болничните заради коронавируса рязко ще се повиши

Очаква се броя на болничните със статут на карантина поради подозрение за ковид да се усилят. Това сподели шефът на Национален осигурителен институт Ивайло Иванов в предаването „ Тази заран “.

392 са болничните със статут на карантина от началото на годината, от тях 39 болнични са поради подозрения за ковид, добави той. По думите му няма терзание, че Национален осигурителен институт няма да може да се оправи с болничните.

"Милиард и триста милиона има за погашение на болнични и майчинство, а към 633 милиона от тях са за заплащане на общо заболяване и карантина, където попада и коронавирусът. 18 милиона са дните болнични, които може да се покрият от Национален осигурителен институт. Има защитни механизми, които да я спасят системата при положение, че има сериозни обстановки “, сподели Иванов. Един от тях е да се внесе искане до Народно събрание за поправяне на бюджета за държавно публично обезпечаване, като самодейността би трябвало да пристигна от водещите министерства ", изясни шефът на Национален осигурителен институт.

Коронавирусът живее до 6 часа върху една повръхност

"Другият по-лек вид е с решение на Министерски съвет по Закона за обществените финанси, с който може да се направи спомагателен трансфер за напълване на бюджета в случай че Национален осигурителен институт, когато не стигат средства. С решение на Надзорния съвет може да се вземе решение за прекачване от други фондове по сметката, с цел да може да се покрият непредвидени разноски ", съобщи още Иванов.

Той бе безапелационен, че няма причина за терзания, тъй като болничните от началото на годината са със 130 хиляди по-малко от предходната.

Седем души у нас бяха диагностицирани с ковид. Една от пациентките към този момент умря. Остава тежко и на мъжа в "Пирогов ", който е брачен партньор на жертвата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР