Очаква се бившият главен изпълнителен директор на Audi“ Руперт Щадлер

...
Очаква се бившият главен изпълнителен директор на Audi“ Руперт Щадлер
Коментари Харесай

Бившият шеф на Audi е изправен пред присъда по делото за дизелгейт

Очаква се някогашният основен изпълнителен шеф на „ Audi “ Руперт Щадлер да бъде наказан във връзка със абсурда " Дизелгейт " - най-високопоставеният някогашен началник, който ще бъде осъден във връзка със разногласието за машинация с нездравословни излъчвания, раздрусал автомобилната промишленост, съобщи Агенция Франс Прес.


Миналия месец той призна ролята си в сагата, само че в границите на съглашение за признание на виновност се чака да избегне затвор, а вместо това да бъде наказан на огромна санкция и условна присъда.

60-годишният мъж призна, че е разрешил на колите, оборудвани с манипулиращ програмен продукт, да останат в продажба даже откакто е научил за измамата.

Германският авто колос „ Volkswagen “ - чиито дъщерни сдружения включват „ Porsche “, „ Audi “, „ Skoda “ и „ Seat “ - изпадна в рецесия, откакто през септември 2015 година призна, че е конфигурирал програмен продукт за подправяне на равнищата на излъчванията в 11 млн. дизелови автомобила по света.

Така наречените устройства за понижаване на нездравословните излъчвания караха колите да наподобяват по-малко замърсяващи при лабораторни проби, в сравнение с са на пътя.

По време на правосъдния развой, който стартира през 2020 година, Щадлер отхвърляше да е направил нарушаване.

Но предишния месец в окръжния съд в Мюнхен юристът му съобщи, че Щадлер е " пренебрегнал " да осведоми бизнес сътрудниците си, че колите с този програмен продукт към момента излизат на пазара.

По-рано екипът на отбраната му съобщи, че според съглашението за признание на виновност той ще бъде наказан условно на до две години и ще извърши заплащане в размер на 1,1 млн. евро.

Volkswagen постоянно е упорствал, че измамата с дизеловите мотори е дело на шепа чиновници на по-ниско равнище, които са работили без знанието на началниците си.

Самият Щадлер не е упрекнат, че е подбудил измамата.

Мащабен скандал

Но немските прокурори настояват, че Щадлер е знаел за схемата най-късно до юли 2016 година и все пак е разрешил продажбата на още хиляди коли до началото на 2018 година


Като признава, че не се е намесил, Щадлер е изправен пред присъда за машинация по немарливост.

Щадлер е бил основен изпълнителен шеф на Audi в продължение на 11 години, когато е бил задържан през 2018 година Той е бил и член на управителния съвет на групата Volkswagen.

Той прекара четири месеца в прелиминарен арест заради опасенията на прокуратурата, че ще се опита да повлияе на очевидците.

Също през днешния ден съдът ще произнесе присъдата си по делото на съподсъдимия Волфганг Хац, някогашен управител на Audi и Porsche, който се призна за отговорен през април.

Хац, който в избран миг е бил началник на отдела за разработка на мотори в Audi, призна, че е оказал помощ за инсталирането на програмен продукт за машинация с излъчванията.

Инженер на Audi, който преди този момент е признал, също ще бъде наказан.

Бившият основен изпълнителен шеф на Volkswagen Мартин Винтеркорн също трябваше да бъде изправен пред съда за машинация във връзка със абсурда, само че делото му беше отсрочено за неопределен срок заради влошеното му здравословно положение.

Сагата " дизелгейт " шокира Германия и се преглежда като най-големия следвоенен промишлен скандал в страната.

Това към този момент коства на Volkswagen десетки милиарди евро под формата на санкции, правосъдни разноски и компенсации за притежателите на коли, основно в Съединени американски щати.

Разрушението също по този начин форсира създаването на екологични електрически транспортни средства, което изисква големи вложения в сложен стопански климат. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР