Очаква се безработицата в България да скочи до 7 на

...
Очаква се безработицата в България да скочи до 7 на
Коментари Харесай

ЕК даде оценка колко лоша година ни чака - горе-долу колкото средното в Европа

Очаква се безработицата в България да скочи до 7 на 100 през 2020 година след исторически спад до 4,2% през 2019 година. Това се споделя в пролетната икономическа прогноза за страната ни на Европейската комисия за тази година, съобщи БНР.
През 2021-ва се чака безработицата отново да падне под 6%.
Заради подхванатите ограничения за справяне с ковид, Брутният вътрешен продукт евентуално ще се свие със 7 на 100 през тази година, счита Европейска комисия.
Брюксел предвижда и най-тежката криза в Европа - невиждана от годините на Голямата меланхолия през 30-те години на XX век.
Много ще страда Англия, гласи прогнозата. Икономическите прогнози на Европейска комисия сочат, че до края на годината Брутният вътрешен продукт на Обединеното кралство ще претърпи стесняване от 8,3%, като вложенията ще бъдат понижени с 14%, а безработицата ще нарасне двойно. По отношение на спада на Брутният вътрешен продукт, единствено Италия, Гърция, Испания и Хърватия измежду страните-членки на Европейски Съюз ще понесат по-голяма загуба на стопанските системи си. Специално за Хърватия се чака 9% стесняване, а за Италия - 9,5%.
Еврокомисията съобщи, че идната криза ще има историческо значение. Предвижда се стопанската система на Европейски Съюз да се свие приблизително със 7,5% през 2020 година и да нарасне с към 6% през 2021 година.
Според еврокомисаря по стопанската система Валдис Домбровскис, сега могат да бъдат дадени единствено ориентировъчни данни за мащаба и тежестта на шока, който пандемията от ковид ще има върху националните стопански системи. Ефектът ще зависи от " развиването на пандемията, способността ни безвредно да рестартираме икономическата активност и да можем да я възстановим по-късно ". Според еврокомисаря, става въпрос за съразмерен потрес, при който всички страни от Европейски Съюз са наранени и се чака тази година всички да изживеят криза.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР