Очаква се българският мед да поскъпне най-малко с 10 %.

...
Очаква се българският мед да поскъпне най-малко с 10 %.
Коментари Харесай

Българският мед ще поскъпне най-малко с 10%

Очаква се българският мед да нарастне минимум с 10 %. Това сподели в изявление за БГНЕС ръководителят на Съюза на българските пчелари инж. Михаил Михайлов, пред БГНЕС.

По думите му медът не може да се изостане от нарастването на стоките от първа нужда: „ Да, ще се усили цената на меда, както и изкупната цена. Ние го бяхме заложили това още от предходната година “.
„ На изложби се видя, че даже това малко повишение с лев - два на кг не оказа възпиращо деяние против феновете и ползвателите на пчелните артикули. Сега следва новият сезон и евентуално ще се пристъпи към минимум 10-процентно нарастване на цената на меда ", споделя инж. Михайлов.
Председателят на Съюза на българските пчелари означи, че българският пчелен мед има положителни физико-химични индикатори и е желан от потребителите.

„ Проблемът е в това, че вносният мед се смесва с българския мед. Не съм виждал да се продава мед, на който написа, че е създаден в Украйна или в Китай да вземем за пример. Едрите търговци и преработватели употребяват вносния мед за свои цели. Понякога го препродават, само че считам, че се смесва и с български мед. Учудващо е да се купуват количества, когато имаме задоволително български мед, който не е усвоен. Ние произвеждаме задоволително количество и заради това, че малко консумираме - приблизително сред 350 и 400 грама на глава от популацията, а остатъкът го изнасяме. Грубо една трета остава за ползване и поддържане на пчелите, а две трети се изнася ", разяснява инж. Михайлов.

Пчеларят даде съвет по какъв начин хората, които не схващат, да разграничат чистия български мед от този с примеси: „ Трябва този мед да има документ, както и да има етикети, на които да е указан произходът. Когато е от Европейски Съюз, то написа, че е създадено в Европейски Съюз и се знае, че е в общността. Или пък категорично, че е създадено в България с съответни координати на пчелин и телефони. Може доста елементарно да се разпознае, стига потребителят да изиска тези документи “.

Според него това, че медът може да се фалшифицира, съставлява проблем, защото това се случва елементарно и зависи за морала на тези, които оферират мед.

„ Имаме данни за смъртност и то прекомерно рано. Традиционната зимна смъртност се открива края на март и началото на април. Тази година тя настъпи доста по-рано и имаме сигнали от област Враца - общините Мездра и Роман. Председателят на локалното пчеларско сдружение даде лист с пчелари, които са потърпевши от загуба на пчелни фамилии. Вероятно това се дължи на потребление на нелицензирани препарати, импорт от трети страни, които са за битка с заболявания по пчелите. Когато се третират тези пчелни фамилии с несъответствуващи ветеринарно-медицински препарати, тогава се стига до крах ", разяснява още инж. Михайлов.

Председателят на Съюза на българските пчелари изясни, че резултатът от тези препарати се получава няколко месеца по-късно заради намаляване на пчелите и комплекс от аргументи. По думите му няма точни данни за потърпевшите пчелни фамилии.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР