Очаква се българският мед да поскъпне най-малко с 10%. Това

...
Очаква се българският мед да поскъпне най-малко с 10%. Това
Коментари Харесай

Българският мед ще поскъпне най-малко с 10%

Очаква се българският мед да нарастне минимум с 10%. Това сподели ръководителят на Съюза на българските пчелари, на Обединен български пчеларски съюз, на Столичния браншови пчеларски съюз, и на Пчеларски съюз " Акация " - Банкя инж. Михаил Михайлов. По думите му не може да се изостане от нарастването на стоките от първа нужда.

" Да, ще се усили цената на меда, както и изкупната цена. Ние го бяхме заложили това още от предходната година, защото обичайно организираме пчеларски изложби в по-големите градове от страната. На тези изложби се видя, че даже това малко повишение с лев - два на кг не оказа възпиращо деяние против феновете и ползвателите на пчелните артикули. Сега следва новият сезон и евентуално ще се пристъпи към минимум 10-процентно нарастване на цената на меда ", сподели инж. Михайлов.

Инж. Михаил Михайлов съобщи, че българският пчелен мед има положителни физико-химични индикатори.

" Дали се избира български - несъмнено. Проблемът е в това, че вносният мед се смесва с българския мед. Не съм виждал да се продава мед, на който написа, че е създаден в Украйна " или в Китай да вземем за пример. Едрите търговци и преработватели употребяват вносния мед за свои цели. Понякога го препродават, само че считам, че се смесва и с български мед. Учудващо е да се купуват количества, когато имаме задоволително български мед, който не е усвоен. Ние произвеждаме задоволително количество и заради това, че малко консумираме - приблизително сред 350 и 400 грама на глава от популацията, а остатъкът го изнасяме. Грубо една трета остава за ползване и поддържане на пчелите, а две трети се изнася ", разяснява инж. Михаил Михайлов.

Пчеларят даде съвет по какъв начин хората, които не схващат, да разграничат чистия български мед от този с примеси.

" Трябва този мед да има документ, както и да има етикети, на които да е указан произходът. Когато е от Европейски Съюз, то написа, че е създадено в Европейски Съюз и се знае, че е в общността. Или пък категорично, че е създадено в България с съответни координати на пчелин и телефони. Може доста елементарно да се разпознае, стига потребителят да изиска тези документи ", добави още инж. Михайлов.

Според него това, че медът може да се фалшифицира, съставлява проблем, защото това се случва елементарно и зависи за морала на тези, които оферират мед.

Председателят на Съюза на българките пчелари разяснява и данните за смъртността при пчелите.

" Имаме данни за смъртност и то прекомерно рано. Традиционната зимна смъртност се открива края на март и началото на април. Тази година тя настъпи доста по-рано и имаме сигнали от област Враца - общините Мездра и Роман. Председателят на локалното пчеларско сдружение даде лист с пчелари, които са потърпевши от загуба на пчелни фамилии. Вероятно това се дължи на потребление на нелицензирани препарати, импорт от трети страни, които са за битка с заболявания по пчелите. Когато се третират тези пчелни фамилии с несъответствуващи ветеринарно-медицински препарати, тогава се стига до крах ", съобщи още инж. Михайлов.

Той изясни, че резултатът от тези препарати се получава няколко месеца по-късно заради намаляване на пчелите и комплекс от аргументи.

По думите му няма точни данни за потърпевшите пчелни фамилии.

" Не са малко регионите, които ни се обаждат. Вчера завърши 19-ото пчеларско ревю в Плевен. Там имахме срещи с пчелари от страната, които се оплакваха в действителност, че имат проблеми. Така както беше през предходната година, когато се откри доста висока зимна смъртност. Дори беше основана една комисия от научни служащи, които обследваха аргументите за тази смъртност, по-късно се стигна до подкрепяне. Тази година чакаме отрицателни резултати от изхода на зимния интервал ", съобщи инж. Михайлов.

Той съобщи, че е рано да се каже дали смъртността е повече или по-малко. " Може и да е по-малко ", сподели още пчеларят.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР