Очаква се Атина да изпрати протестна нота в Анкара за

...
Очаква се Атина да изпрати протестна нота в Анкара за
Коментари Харесай

Гърция протестира заради тормоз на турски изтребители над Ципрас

Очаква се Атина да изпрати протестна нота в Анкара за нарушаване на гръцкото въздушно пространство над Егейско море и рисково прехвръкване до хеликоптера на премиера Алексис Ципрас.

Самият Ципрас заяви през вчерашния ден за случай с турски военни самолети, които са принудили хеликоптера, в който пътува за островите Агатониси да извърши рискови маневри.

Опитни водачи разясняват пред медиите, че казусът е рисков за живота на пътуващите в гръцкия хеликоптер.

Анкара опроверга информацията на гръцкия министър председател с пояснение, че сходен случай изобщо не е имало.

Никой в Гърция обаче не се съмнява в достоверността на думите на премиера, който сподели:

„ Турските военни самолети принудиха екипажа на хеликоптера, в който пътувах, да извърши ниски прелитания, до момента в който изчакаме да дойдат гръцки отбранителни самолети. В следствие турските самолети бяха принудени да изоставен гръцкото въздушно пространство “.

Само през вчерашния ден в деня на националния празник гръцката въздушна защита е засякла 47 нерегламентирани навлизания на турски военни машини в гръцкото въздушно пространство над Егейско море.

Опозицията упорства освен за протестна нота против Анкара, само че и за изясняване на случая в границите на НАТО и Европейския съюз.

Военни експерти разясниха пред медиите, че това е казус, който е сложил на риск живота на гръцкия министър председател. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР