Очаква ни сериозен ръст на инфлацията, като през 2022 г.

...
Очаква ни сериозен ръст на инфлацията, като през 2022 г.
Коментари Харесай

Мика Зайкова предупреждава за сериозен ръст на инфлацията

Очаква ни сериозен растеж на инфлацията, като през 2022 година тя може да стане двуцифрена, предизвести пред Нова телевизия финансовият специалист и някогашен народен представител Мика Зайкова.

„ Инфлацията е по-голямата опасност от пандемията. Тя не е краткотрайно събитие. Макар че някои сътрудници си мислят, че в идващите няколко месеца нещата ще се успокоят, за жалост няма да стане. България има спомагателни проблеми – положението на топлофикациите и мораториумът. Той не взема решение проблеми, а единствено ги отсрочва ”, счита Зайкова.

Според някогашния обществен министър Иван Нейков инфлацията ще бъде по-висока през първите три месеца от новата година, а по-късно ни чака спад.

„ Част от казуса е, че бяхме позабравили какво е инфлация. Не считам, че това е най-сериозният проблем в обществената сфера. Вече се вижда понижаване на цената на петрола поради пониженото ползване. Мисля, че след първото тримесечие на новата година инфлацията ще тръгне надолу. Социалната сфера не генерира инфлация. Тя би трябвало да основава принадлежности, с които да се оказва помощ на хората. Важно е да бъде решено на кого и по какъв начин да бъде помогнато ", изясни той.

Мика Зайкова бе безапелационна, че България е единствената страна в Евросъюза, чиято минимална работна заплата е под 400 евро. По думите й приходите изостават от повишаването на живота.

„ Не знам какъв брой време би трябвало да мине, с цел да разберем, че минималната работна заплата би трябвало да бъде определяна не от волята на един министър, а от правила ”, счита Нейков.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР