Очаква ни продължителен период на ниски лихви, който най-вероятно ще

...
Очаква ни продължителен период на ниски лихви, който най-вероятно ще
Коментари Харесай

Банкери: Чака ни дълга лихвена зима, която ще свърши с криза

Очаква ни нескончаем интервал на ниски лихви, който най-вероятно ще свърши с рецесия поради проблемите, които крие тази политика. Около тази теза се сплотиха водещи български банкери и икономисти по време на полемика в София на тематика " Банки и финанси ", проведена от Клуб Investor.bg.

Времената на нулевите лихви няма да свършат скоро. " Процентите ще останат ниски за доста дълго време ", съобщи подуправителят на Българската национална банка (БНБ) Калин Христов. " Предстоящата лихвена зима, която ще трае незнайно дълго време, слага предизвикателство пред огромните западни банки по какъв начин да продължат напред ", добави и основният изпълнителен шеф на ОББ Петър Андронов, който е и кънтри управител на белгийската КВС Груп за България.

Думите на банкерите са по отношение на дейностите на Европейската централна банка (ЕЦБ), която непрестанно отмества напред във времето момента, в който ще преобърне политиката си и ще стартира да качва лихвите. Миналата година Франкфурт твърдеше, че това може да стане през лятото на 2019 година През март тази година срокът се отмести за края на 2019 година, а преди броени дни президентът на ЕЦБ Марио Драги разгласи, че сходна стъпка може да се чака най-рано в средата на 2020 година

Освен това, единствено няколко месеца, откакто ЕЦБ приключи предходната си стратегия за стимулиране на стопанската система, банката заприказва за ново изсипване на пари. На 6 юни Марио Драги сподели, че членове на управителния съвет на банката са позволили опцията за нова стратегия за стимулиране на стопанската система посредством изкупуване на облигации по сходство на програмата, която завърши в края на годината след покупки на облигации на стойност 2.6 трилиона евро. " Има поле за деяние за обновяване на програмата, в случай че е нужно ", уточни президентът на ЕЦБ.

Проблемът съгласно финансистите е, че ниските лихви за нескончаем интервал от време крият доста опасности, които най-вероятно ще доведат до рецесия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР