Очаква ни предизвикателно лято, важно е всички държавни и местни

...
Очаква ни предизвикателно лято, важно е всички държавни и местни
Коментари Харесай

Ангелкова: Подготовката за летния сезон върви добре, заедно ще гарантираме качеството на дестинацията

Очаква ни предизвикателно лято, значимо е всички държавни и локални институции, контролни органи и представители на бизнеса да работят в синхрон, с цел да подсигуряваме на българските и задграничните туристи услуга с доста положително качество. Подготвяме редица начинания дружно с представителите на локалната власт и бизнеса и се надявам да успеем да запазим отличните резултати от предишния сезон. Това сподели пред представители на медиите министърът на туризма Николина Ангелкова след среща с контролните органи за подготовката на идния летен сезон във Варна. В полемиката участваха заместител министър-председателят по икономическата и демографската политика Марияна Николова, министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Росен Желязков, кметът на Варна Иван Портних, представители на контролните органи, локалната власт и туристическия бизнес.

Институциите и локалните управляващи обрисуваха ограниченията, които взимат за сезона, подготовката върви добре, стана ясно на срещата. С туризма са свързани доста институции, организации и структури от разнообразни ресори, контролни органи и локалната власт, добави министър Ангелкова и благодари на сътрудниците си от държавното управление и на премиера Бойко Борисов за поддръжката за туризма и за издигането му като приоритет. Тази година Министерството на туризма започва нова самодейност – „ Денят за Вас “, както по Северното, по този начин и по Южното Черноморие. Идеята е в един ден през интервала от 15 юни до 8 септември всички музеи и други туристически обекти на територията на съответната община да са с вход свободен. Така ще се привлекат повече гости към културно-историческите забележителности и към атракциите в региона. Създадохме организация, обвързвана с инспекциите по ръководство на морските плажове, по този начин и с местата за настаняване и хранене от страна на КЗП, с цел да се подсигурява първокласен артикул и безпроблемно престояване на туристите, разгласи министърът на туризма. Имаме съдействието на Министерство на вътрешните работи и всички контролни органи, с цел да бъде обезпечено умерено летуване. На територията на област Варна неохраняемите плажове са 23, като регионалната администрация и общините обезпечават водното избавяне, здравното обслужване и почистването, разясни министърът. Проверките на екипа й започват от 1 юни с началото на дейния сезон.

Минимум по 3 са инспекциите на плаж – при започване на сезона, по средата и в края му, а по сигнал са непрекъснати. Министърът подсигурява, че най-посещаваните неохраняеми плажове ще бъдат подсигурени. Тя предвижда известни спадове на немския пазар. Предприели сме редица ограничения и следим дружно с сектора какво се случва, тъй че да се опитаме да компенсираме от други пазари. Спадът от пазар Русия все още е намалял много по отношение на прогнозите от началото на годината. Надявам се с самодейностите, които сме подхванали най-вече от двустранен темперамент с Германия и Русия, да успеем да достигнем равнищата от предходната година, сподели министърът. Тя заяви още, че екипът й създава специфична стратегия за привличане на повече чартърни полети през проведения туризъм. Не приказвам за субсидиране, а за търсене на механизми, каквито оферират Гърция, Испания, Кипър и Хърватска. Надявам се до месец отчетът на интернационалния съветник, с който работим, да бъде подготвен и да го предложим за публично разискване. Това ще ни разреши да притеглим в допълнение полети за летища Варна и Бургас и по този начин да разтеглим крилата на сезона. Министър Ангелкова разгласи отчетливи растежи все още на пазар Украйна 50%. Англия 19%, 16% Израел, Чехия и Полша – по 10%, Франция – 12%. Надяваме се това да компенсира спада от Германия и Русия. Министър Ангелкова анонсира квалифицирания за 31 май Международен капиталов конгрес в Слънчев бряг с присъединяване на международни хотелски вериги и профилирани фондове. Надявам се да насочим тяхното внимание към Черноморието и страната ни. Бихме желали да създадем благоприятни условия за създаване на конгресни центрове в националните курорти или край тях, с цел да се употребява целогодишно положителната им материална база. Министърът обърна особено внимание на наличието на представителите на Китай както от страна на тяхното Министерство на туризма, по този начин и на разнообразни провинции. Ще участва един от най-големите китайски фондове – Silk road fund, и представители на UnionPay. В началото на годината министерството подписа съглашение с най-голямата китайска туроператорска компания за взаимно публично-частно партньорство за основаване на изнесени туристически осведомителни центрове в разнообразни китайски градове. Важно е да продължим взаимната работа с Гърция и Сърбия за общите туристически артикули за привличане на туристи от азиатската страна, уточни министър Ангелкова. Кметът на Варна Иван Портних разгласи пред публицистите, че районът е подготвен за летния сезон и благодари на министър Ангелкова и цялото държавно управление за поддръжката при реализацията на редица основни инфраструктурни планове. Те ще са от сериозна изгода за туристическия отрасъл и ще улеснят придвижването в централната градска част. Той заяви, че за сезона се чака тук да бъдат командировани служители на реда от Румъния, Полша и вероятно Германия, с цел да подкрепят българските си сътрудници в разгара на сезона.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР