Очаква ни относително топла есен с нормално количество валежи за

...
Очаква ни относително топла есен с нормално количество валежи за
Коментари Харесай

Летен септември и топла есен очакват синоптиците

Очаква ни релативно топла есен с обикновено количество превалявания за сезона, излиза наяве от прогнозата за околните месеци на климатолога доцент Илиан Господинов от Национален институт по метеорология и хидрология. Той признава, че мъчно се вършат дълготрайни прогнози, само че все още наподобява малко евентуално есента да бъде доста студена.

По думите му преходните сезони пролет и есен са малко особени, защото есента стартира с много топло време при започване на сезона и приключва с на практика зимно време в края му, предава Днес.бг. " От лятно време на 1 септември приключваме със зимно време на 30 ноември “, сподели Господинов.

Очакванията му са междинните сезонни температури да бъдат към естествените.

Прогнозата на климатолога е времето през септември да е релативно по-топло и изсъхнало време и по-валежно с напредването на есента.

" Нямаме съображение да чакаме особено изключителни метеорологични феномени, само че това не ни освобождава от сбъдване на такива събития по принцип “, разяснява още Господинов.

Валежите и циклоните, които ще минават през страната, по-скоро ще са през октомври и ноември, само че не е изключено да има такива и през септември, счита той.

" При тези ситуации е допустимо да се основават по-екстремни условия, свързани с времето – по-обилни превалявания, някакви условия за наводнения “, съобщи климатологът.

Според него вероятността за такива събития е в границите на естественото – не са изключени, само че няма съображение да чакаме доста по-голям брой от междинното за този интервал от време.

" България е дребна страна и във връзка с аномалии на времето от мащаб един сезон, те се случват в цялата страна. Например в България е малко евентуално в част от страната да е релативно студено, а в другата част да е релативно топло “, изясни Господинов.

Той добави, че това се отнася и за целия район на Балканския полуостров.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР