Обзорен поглед в низходящ ред към някои любопитни цифри зад

...
Обзорен поглед в низходящ ред към някои любопитни цифри зад
Коментари Харесай

Оскарите в цифри - Спилбърг е номиниран 9 пъти, Джейми Лий Къртис и Брендън Глийсън - за първи

Обзорен взор в низходящ ред към някои любопитни числа зад номинациите за 95-ите награди на Академията за кинематографично изкуство и просвета на Съединени американски щати, направи Българска телеграфна агенция.

90: Възрастта на Джон Уилямс, номиниран за най-хубава истинска музика за " Семейство Фейбълман "

С последната номинация композиторът Джон Уилямс става най-възрастният човек, номиниран в миналото за конкурсен " Оскар ". Режисьорката Анес Варда и сценаристът Джеймс Айвъри бяха на по 89 години, когато получиха номинации през 2017 година Номинацията на Уилямс е неговата 53-та подред - 48-а за музика и 5-а за истинска ария, което го слага на второ място като сбор за всички времена след Уолт Дисни. Уилямс е печелил пет номинации, само че нито една от 1994 година насам.

Джон Уилямс
Снимка: Getty Images
42: Години сред номинациите за " Оскар " на Джуд Хърш

Това чупи върха от 41 години, който дълго време се държеше от Хенри Фонда. Хърш получи първата си номинация за поддържаща роля за " Обикновени хора " през 1981 година, а след дълга кариера, най-вече в малкия екран, в този момент получава втория си късмет в същата категория за " Семейство Фейбълман " на 87-годишна възраст.

19: Филми от листата на 25-те най-хубави кино лентата на организация " Асошиейтед прес ", които получават най-малко една номинация за " Оскар "

Номер 1 в листата е " Баншите от Инишерин ", който получи девет номинации, № 2 е " Всичко на всички места едновременно ", получил 11. Сред неодобрените от листата на организацията са № 4 " Не! " и № 5 " Жената боец ".
Снимка: Forum Film Bulgaria
16: Номинирани за първи път в актьорските категории

Двадесетимата претенденти в четирите категории за актьорско майсторство на " Оскар " варират от относителни новаци като Пол Мескал и Стефани Хсу до екранни звезди като Джейми Лий Къртис и Брендън Глийсън. Те и още 12 души получиха първите си номинации в кариерата. И петимата мъже в категорията за най-хубав артист тази година са номинирани за първи път, откакто и петимата предходната година бяха с предходни номинации.
Снимка: Getty Images
14: Номинации в кариерата на Даян Уорън

Авторката на песни Даян Уорън през годините е същински магнит за номинации за най-хубава истинска ария, а в този момент още веднъж е номинирана за " Applause " от " Кажи го като жена ". Това е шеста поредна година, в която Даян получава номинация. Тя получи първото си утвърждение в далечната 1987 година Досега обаче не е спечелила нито един " Оскар " и не е измежду любимците тази година с наличието на претенденти като Риана и Лейди Гага. Тя въпреки всичко получи почетен " Оскар " през ноември.

13: Номинации на Полша за най-хубав интернационален филм в историята на премиите

С " EO " европейската страна продължава мощното си показване в интернационалната категория. Имаше заплаха Полша да се трансформира в Даян Уорън на нациите, до момента в който " Ида " не завоюва през 2015 година " Европейска общност " също способства за оформянето на една огромна година за магаретата в киното. Дългоухите животни също по този начин взимат присъединяване по разнообразни способи в главните номинирани филми " Баншите от Инишерин " и " Идиотският триъгълник ".

9: Номинации за най-хубав режисьор в кариерата на Стивън Спилбърг

Неговата девета номинация за " Семейство Фейбълман " го слага в рядка компания, само че не е връх - той към този момент принадлежи на Уилям Уайлър с 12 номинации. Спилбърг е печелил " Оскар " два пъти. Той е номиниран 12 пъти като продуцент на претендент за най-хубав филм, като печели един път, а тази година получава първата си номинация като сценарист в съавторството с Тони Кушнер в " Семейство Фейбълман ".
Снимка: Forum Film Bulgaria
8: Неанглоезични филми, номинирани както за интернационален игрален филм, по този начин и за най-хубав филм

Германският " На Западния фронт нищо ново " стана следващият, който извади номинационния дубъл. Всичките седем негови прародители завоюваха интернационалния пълнометражен " Оскар ", само че единствено един - " Паразит " през 2020 година, също завоюва премията и за най-хубав филм.

7: Актьори с номинации, които не са бели

Особено мощна година за актьорите от азиатски генезис, с рекордните четири номинации: Мишел Йео, Ки Хи Куан и Хсу за " Всичко на всички места едновременно " и Хонг Чау за " Китът ".

6: Категории, в които Алфонсо Куарон е бил номиниран за Оскар

Малцина подозират, че обръгналият притежател на " Оскар " -и, чието дело са " Рома " и " Гравитация ", взе участие в конкуренцията тази година, само че получава първата си номинация в категорията за късометражен игрален филм за " Възпитаничките " (Le Pupille), след предходните си номинации като продуцент, режисьор, монтажист, сценарист и оператор.

5: Броят на сценаристите на " Топ Гън: Маверик "
Снимка: АР/БТА
Филмът за въздушни асове е по сюжет на Питър Крейг и Джъстин Маркс и сюжет на Ерън Кругер, Ерик Уорън и Кристофър Маккуори. На сцената на " Долби тиътър " на 12 март ще настане същинска тълпа, в случай че този огромен екип завоюва наградата.

4: Тандеми, номинирани за най-хубав режисьор

Тандемът Даниъл Куан и Даниъл Шайнерт с " Всичко на всички места едновременно " стават четвъртата двойка, която получава достойнството да бъде номинирана за най-хубав режисьор в историята на премиите. Два от трите предходни тандема завоюваха " Оскар ". Джеръм Робинс и Робърт Уайз съумяха със взаимната постановка на истинския " Уестсайдска история " от 1962 година Джоел и Итън Коен бяха номинирани и завоюваха за взаимна постановка на " Няма място за старите кучета " през 2008 година и получиха още една номинация за " Непреклонните " три години по-късно.

Актьорът Уорън Бийти и сценаристът Бък Хенри бяха номинирани дружно за най-хубав режисьор през 1979 година за " Раят може да изчака ".

3: Номинирани за най-хубав филм, които са спечелили повече от 100 милиона $ в бокс-офиса на Северна Америка
Снимка: Getty Images
Блокбъстърите се завръщат в конкуренцията за най-високото отличие в лицето на " Топ Гън: Маверик ", " Аватар: Природата на водата " и " Елвис ". Техните номинации обръщат наклонността на все по-малки и непосредствено показани на стрийминг филми да преобладават в категорията.

2: Номинации в кариерата на Райън Куглър

Режисьорът на " Черната пантера: Уаканда вечно " се причислява към рядка група, чиито членове са били номинирани един път като продуцент на най-хубав филм - за " Юда и черният избавител " през 2020 година, повторно като създател на най-хубава ария от филм - за " Lift Me Up " на Риана тази година.

Други членове на тази група са Куинси Джоунс, Спайк Джоунз, Барбара Стрейзанд и Фран Уолш, която стана единственият човек, спечелил и в двете категории за " Властелинът на пръстените: Завръщането на краля " през 2004 година

1: Номинация за продуцента на блокбастъри Джери Брукхаймър

79-годишният Брукхаймър, чиято кариера включва международни шлагери като " Флашданс ", " Въздушен ескорт " и " Карибски пирати ", получи първия си късмет за статуетка с номинацията за най-хубав филм на " Топ Гън: Маверик ".

0: Жени, номинирани за най-хубав режисьор

След няколко години на противопоставяне на трендовете с следващи победи на дами в категорията, Академията се завърна към историческата си норма да номинира единствено мъже за най-хубав режисьор.

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР