Обзор от Близкия изток: Художник калиграфити рисува надеждата на Газа

...
В Палестина калиграфитите устояват на разрушението | Тунизиец търси брат
Коментари Харесай

В Палестина калиграфитите устояват на разрушението | Тунизиец търси брат си | Еритрейци се сбиват в Израел | Последици в Либия от скандала в Израел. Ето Близкия изток тази седмица:

Калиграфитите на надеждата в Газа

Плеещата се калиграфия се развива върху срутен покрив: „Войната е евангелист, носещ вести за нас.“ Друго завихряне на текст, върху плоча от фундамент наблизо, гласи: „Може би, ако всички бяха борци, щяха да бъдат спасени.“

Редовете са от стихотворение на палестинския поет Тамим Баргути, което художникът Айман ал Хосари рисува върху руините на къщи, разрушени от безброй израелски атаки в Ивицата Газа.

„Не се връщай без брат си“

Беше полунощ, когато Рашид Гамам получи обаждането: „Обади се на спасител, Рашид! Веднага!’“

Става дума за по-малкия му брат Надер, който е отплавал от Махдия, Тунис, на коварното пътуване до Лампедуза, Южна Италия, с надеждата да се присъедини към Рашид в столицата Рим.

Нещо се случи на лодката, което накара Надер да се тревожи за безопасността си и той скочи в морето.

Рашид отчаяно търси отговори: „Майка ми се обажда през цялото време и пита дали съм намерил Надер. Тя казва: „Не се връщай без брат си.“ Кълна се, тези думи ме убиват.“

Еритрейци в Израел се карат заради проправителствено събитие

Еритрейските бежанци в Израел винаги са имали трудности, като правителството опитва много начини да принуди африканците да напуснат.

Тази седмица израелският премиер Бенямин Нетаняху призова за депортирането им след избухналата свада между враждуващи еритрейски групи.


Южен Дарфур се тресе от грабежи, насилие

Въоръжените противници в Судан се сблъскват в Южен Дарфур – с цивилни по средата.

„Има много [безразборни] обстрели от страна на армията... и [Силите за бърза поддръжка] винаги се крият в жилищни квартали,” казва свидетел пред Al Jazeera.


Fallout от сагата Либия-Израел

Изтичането на тайна среща между израелски и либийски министри направи Съединените щати недоволни, като високопоставен американски служител се оплака, че е „убило“ възможното сближаване.

Възможно е също така да отвори вратата за подновяване на сраженията между въоръжени милиции в Триполи.


А сега нещо различно

Furqan Abdul Razzaq, известен още като Lover Boy Addu, е постоянен експерт в Muttrah Souq точно до столицата на Оман, Маскат.

Той може да убеди бъдещите клиенти да купят някои от многото дрънкулки, изложени на този пазар, близо до оживено пристанище, което привлича туристи от круизни кораби.

Razzaq е само един от десетките южноазиатски търговци там, които от поколения са намерили дом на древния пазар, в това, което някога е бил главният търговски център на Оман.

Накратко

Полицейският час в Киркук беше премахнат след смъртоносни вълнения при съперничещи протести на араби и кюрди Мароко протестира заради убитите туристи с джетове в Алжир Боевете между арабските племена и SDF се разпространяват в северозападна Сирия Ердоган посещава Путин в руския Сочи в опит да съживи украинската сделка за зърно „Исторически ход“: Саудитските футболни клубове ще играят в Иран след отмяна на забраната за пътуване

Цитат на седмицата

„Само виждането на унищожение всеки ден кара хората да изпадат в дълбока лудост, подчертавайки психичното им здраве. Исках да променя тази гледка, която виждат всеки ден, натрошените камъни и изкривените стени, за да ги направя нещо друго. | — Палестинският художник Айман ал Хосари, който драска калиграфити върху разрушени къщи в Ивицата Газа.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР