Обзети от скръб и гняв либийци подпалиха дома на кмета

...
Обзети от скръб и гняв либийци подпалиха дома на кмета
Коментари Харесай

В Либия е страшно: Подивели от скръб опожариха дома на кмета на Дерна, властите не пускат ООН и спират нета

Обзети от тъга и яд либийци подпалиха дома на кмета на град Дерна. Стотиците протестиращи упорстват за отговор за аргументите за пагубното наводняване, отнесло живота на хиляди хора, оставило десетки хиляди без дом.

В понеделник вечерта хората се събраха в емблематичната джамия Сахаба в града, като доста от тях скандираха за уволняване на висши чиновници в държавното управление на Източна Либия.

След свалянето и убийството на на полк. Муамар Кадафи с поддръжката на Съединени американски щати през 2011 година страната се ръководи от две враждуващи между тях държавни управления. В Триполи, на запад, е интернационално приетото.

Целият градски съвет на Дерна към този момент е уволнен.

В рамките на репресиите против медиите беше спрян достъпът до интернет и телефони, а на публицистите беше подредено да изоставен.

Повече от 10 000 души публично са в неопределеност, откакто два остарели язовира в неприятно положение се скъсаха и наводниха града след извънредно огромно количество дъжд, изсипано от бурята Даниел. Данните за броя на починалите се разграничават доста, само че Организация на обединените нации твърди, че е удостоверила гибелта на близо 4 000 души. Червеният полумесец твърди, че са над 11 хиляди

Организация на обединените нации оповестява, че на един от екипите ѝ е било отказано позволение да влезе в Дерна.

" Можем да потвърдим, че екипите за търсене и избавяне, екипите за незабавна здравна помощ и сътрудниците от Организация на обединените нации, които към този момент са в Дерна, не престават да работят ", съобщи във вторник пред организация Ройтерс Наджва Меки от филантропичния орган на Организация на обединените нации OCHA.

" Въпреки това екип на Организация на обединените нации трябваше да пътува от Бенгази до Дерна през днешния ден, само че не получи позволение да продължи ", добави тя.

Домът на кмета на Дерна, Абдулменам ал-Гаити, се трансформира в централна точка за гнева на хората. Жителите споделят, че не са били задоволително предизвестени от длъжностните лица, които съгласно тях би трябвало да са знаели, че предстоят големи превалявания. Те настояват, че също по този начин са получили предизвестие да останат у дома, вместо да им бъде казано да се изтеглят, макар че формалните лица отхвърлят това.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР