Обявяват за продажба сградата на бившето кметство в асеновградското село

...
Обявяват за продажба сградата на бившето кметство в асеновградското село
Коментари Харесай

Предложиха бившето кметство в с. Косово да бъде продадено

Обявяват за продажба постройката на бившето кметство в асеновградското село Косово. Постройката се води полумасивна и е на два етажа. Общата й повърхност е 92 квадратни метра, а застроената - 53 квадратни метра, като е с ниско застрояване (до 10 метра). Тя се води еднофамилна жилищна постройка, само че през годините се е употребила за кметство.
С докладна бележка кметът не село Нареченски бани Васил Куртев е уведомил община Асеновград, че постройката се е срутила и за нея има направено градивно мнение, че би трябвало да се унищожи . После обаче следва или да се възвърне от общината, или теренът да бъде продаден. Тъй като постройката от дълго време е изгубила предназначението си да извършва функционалностите си на кметство, с решение на Общинския съвет в града тя бе оповестена за частна общинска благосъстоятелност, а при започване на тази година постройката е включена в Годишната стратегия за ръководство и предписание с парцелите общинска благосъстоятелност за 2019 година
Така, ориста на бившето кметство в село Косово е то да бъде оповестено на търг и продадено. Решението дали това да се случи и на каква цена е в ръцете на Общински съвет-Асеновград и то ще бъде разисквано и гласувано на следващия ден (09.10.19 г.). А предлагането за продажба на парцела е отправено до локалния парламент от заместник-кметът на Асеновград инженер Петър Бояджиев - краткотрайно изпълняващ длъжността кмет на общината.
Във входираната от него докладна е разказано, че за парцела е направена пазарна оценка от лицензиран оценител в размер на 1 900 лв. без Данък добавена стойност (само за парцела, без сградата) , която не е по-ниска от данъчната оценка - в размер на близо 830 лв. (около 126 лв. земя и малко над 700 лв. сграда). Ако предлагането на Бояджиев бъде признато от общинските съветници, то началната тръжна цена ще е също в размер на 1 900 лв. без Данък добавена стойност. Депозитът за присъединяване в търга ще е 1 000 лв., а стъпката за наддаване - 100 лв.. Задължение на купувача е да поеме разноските по срутване на постройката и изчистване на поземления парцел от строителни боклуци.
В писмо до община Асеновград Васил Куртев оповестява и за други обекти общинска благосъстоятелност в региона си, които са неизползваеми и рискови. Училището в село Нареченски бани, след закриването му, и физкултурния салон към него не се употребяват, заради което непрекъснато се саморазрушават. Куртев предлага да бъде направена смяна в статута на постройките. Читалището в същото село е с отчасти разрушена покривна структура, която предстои на ремонт. Когато бъде поправен покривът, Куртев предлага постройката да бъде отдадена чартърен или продадена.
Покривната структура на читалището в село Косово също се нуждае от ремонт и по думите на кмета на Нареченски бани, следва да се запази като монумент на културата. " Имаме и воденица и ковачница. Първата би могла да се отдаде чартърен или да се трансформира в туристически обект. Сградата на ковачницата обаче е паднала и остава празен терен, който да се продаде ", написа още Куртев.
Районът на село Косово, община Асеновград, е една от туристическите дестинации, която със своята магнетична природа притегля голям брой туристи годишно.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР