Обявяват в интернет невръчените електронни фишовеПатрулките на Пътна полиция-КАТ да

...
Обявяват в интернет невръчените електронни фишовеПатрулките на Пътна полиция-КАТ да
Коментари Харесай

Слагат пос терминали в патрулките на КАТ

Обявяват в интернет невръчените електронни фишове


Патрулките на „ Пътна полиция-КАТ ” да бъдат оборудвани с пос-терминали – изнесени точки за банкови преводи. Чрез тях водачите ще могат да си заплащат още на пътя, в случай че не става дума за нарушаване, за което ще им се лишават контролни точки. Ако нямат банкови карти, ще получат правото до 2 часа да платят с пощенски запис. Тези корекция в Закона за придвижване по пътищата (ЗДвП) одобриха депутатите на първо четене със 143 гласа „ за ” и нито един „ срещу ”. Предложението бе на 7 депутати от „ Воля ”, измежду които липсва водача им Веселин Марешки. Както писа „ Труд ” още през 2017 година, когато за първи път бяха дадени тези оферти за ремонти отк „ Воля ”, би било редно, преди да дава хрумвания на КАТ, Марешки да сложи пос терминали на своите бензиностанции и аптеки, където се заплаща единствено в брой.

Също през днешния ден бе признато да се издава електронен фиш освен за превишена скорост, а и за липса на платена винетна такса. При невръчване тези фишове ще бъдат обявявани в интернет, което автоматизирано ще ги трансформира във влезнали в действие наказателни постановления. В България няма обвързване за всеки жител да употребява интернет. Възможно е тези текстове въобще да не мине на второ четене, защото съгласно адвокати фрапантно нарушава разпореждания на Закона за административни нарушавания и санкции. А даже да влезе в действие, наредбите може да станат обект на тълкувателно решение от Върховния административен съд и да бъдат анулирани, както това към този момент се случи през 2013 година със самите електронни фишове. Тогава КАТ спря да снима с камери за скорост и служителите на реда се оплакваха от магистратите, а не от депутатите, дали своят вот безумните правила в закона.

Иначе множеството от днешните ремонти и нови текстове в ЗДвП бяха свързани с въвеждането на тол таксите, електронните винетки и така наречен тол полиция, която ще е нещо като втори КАТ. Прие се също колите, които са хванати без платена такса, няма да могат да минават механически обзор или да напущат страната. Иначе санкцията за изчезнала винетка си остава 300 лева

Според Георги Свиленски от Българска социалистическа партия тези текстове, дружно с по-високите налози за остарели коли,изобщо ще откажат водачите да вървят на механически прегледи.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР