Обявяват търгове за обратен потокот България през Румъния към УкрайнаГотови

...
Обявяват търгове за обратен потокот България през Румъния към УкрайнаГотови
Коментари Харесай

До 20 дни газ от Турция, през май го пускаме към Сърбия

Обявяват търгове за противоположен поток

от България през Румъния към Украйна

Готови сме от 1 януари да обърнем потока и да осигурим потреблението на газ за България, Гърция и Северна Македония през “Турски поток ”. Това съобщи за “24 часа ” Владимир Малинов, изпълнителен шеф на “Булгартрансгаз ”.

Дори от началото на годината да спре преносът на съветски газ през Украйна към България по Трансбалканския газопровод, ние сме готови празниците да ги прекараме умерено, увери Малинов.

На 30 ноември

турците са

създали

златната спойка,

която е съединила “Турски поток ” с “Балкански поток ”, както се споделя газопроводът на територията на страната ни. През тази седмица “Булгартрансгаз ” ще стартира да запълва 11-те км газопровод и измервателната станция, а турската страна ще запълва 140 км от газопровода на тяхна територия. Ние ще сме подготвени към 15 декември, уповавам се те да приключат към 20-и, сподели Малинов.

По този метод ще бъде подсигурен газ за България, Гърция и Северна Македония.

Към 5 януари потреблението в страната е 12,5 млн. куб. м газ. От тях 5,8 млн. са съветски газ от компресорната станция при Негру вода, 3,3 млн. са от газовото вместилище в Чирен и 3,3 млн. са от Гърция. 19 дни през тази година физически сме пренесли газ от Гърция с генезис от Съединени американски щати, от терминала за полутечен газ, прецизира Малинов и прибавя, че и сега има действителна диверсификация.

По мотив рецензиите на съветския президент Владимир Путин, че България преднамерено закъснява със строителството на “Балкански поток ”, шефът на газовия оператор съобщи, че на 31 май следващата година ще бъдат положени тръбите на 308 км права от Полски Сеновец до сръбската граница при Зайчар. А от Провадия до Полски Сеновец ще се употребява националната мрежа, до момента в който бъде издигнат и другият сектор от 168 км от компресорната станция Нова Провадия до Полски Сеновец. Така

от 31 май към

Сърбия ще

могат да се

транспортират

8,750 млн. куб. м

дневно,

което прави към 3 милиарда куб. м на годишна база, като потреблението в Сърбия е 2,4 милиарда на година.

Източници от газовия бранш, осведомени с плана на сръбска територия, изричат подозрения, че сърбите са подготвени. Построени са 85% от линейната част. Далеч от подготвена била обаче газоизмервателната станция, която ще би трябвало да мери газа, който влиза от България. По цялото трасе на “Турски поток ” има измервателна станция при изхода на тръбата от Черно море, на приемния терминал при Къйъкьой. Построена беше и открита измервателната станция “Странджа ” на входа на газа от Турция и третата би трябвало да е при Зайчар.

По контракта за строителството на северната част на “Балкански поток ”, който бе подписан на 18 септември, срокът за построяването на сектора от Полски Сеновец до Зайчар е 250 дни, а от Провадия до Полски Сеновец - 615 дни. Срокът тече от 25 септември.

Поръчката бе стартирана на 2 декември 2018 година, като съгласно проектите тогава договорът трябваше да бъде подписан на 1 април. Обжалването в Комисия за защита на конкуренцията и в съда обаче забави построяването с 6 месеца, и то в строителен сезон.

Не бива да се не помни още един факт - при пазарните проби резервирането на потенциал от “Газпром ” и от други участници в първата година е по-малко. От 1 октомври 2021 година те са 30 млн. куб. м дневно.

Експерти напомнят, че и унгарците би трябвало да създадат избрани вложения, с цел да може газът от “Турски поток ” да стигне да хранилището в Баумгартен, Австрия. Унгарската система има връзка с австрийското вместилище, само че тя е с потенциал 1 милиарда куб. м на година, по тази причина би трябвало да бъдат направени разширения. А те не са даже в начална фаза.

От 1 януари през

територията на

страната ни няма

да се

транспортира

единствено съветски газ

При входа на тръбите ни от Турция и Гърция има свободен потенциал, който ще може да се търгува. При Кулата има свободен потенциал за импорт на 4,6 млн. куб. м дневно от Гърция. Водят се договаряния с гръцкия газов оператор ДЕСФА той да бъде повишен на 6 млн., което за година е 2 милиарда куб. м. Така оттова може да влиза газ от терминала за полутечен газ Ревитуса, т.е. най-вече американски.

На границата с Турция свободният потенциал от “Турски поток ” е 8 млн. куб. м дневно.

Капацитет от 11 млн. на ден се чака да се освободи по сегашната тръба, по която се транспортира съветски газ към Турция, при Маркочлар. България договаря с Турция да обърнем потока, изясняват от българския газов оператор.

Така, без нарастването на потенциала при Кулата, на вход могат да влизат за търгуване 23,6 млн. куб. м дневно. Ако се реализира договореност с гърците, то търгуваните количества ще станат 25 млн. дневно.

Накъде се

насочват тези

потоци?

На 16 декември е месечният търг за потенциал според единния календар на цялата еврозона. “Булгартрансгаз ” е подписала с румънската “Трансгаз ” допълнение към съглашението за междусистемна съгласуваност и е разгласен от 1 януари свободен потенциал за 15 млн. куб. м дневно за Негру вода - Кардам. Това значи, че посоката за превозване на газ се обръща - от Гърция или Турция през България към Румъния, Молдова и Украйна. Вече има деклариран интерес.

Два милиона куб. м пък е потенциалът по газовата връзка Русе-Гюргево.

Така че едната газова автомагистрала може да е от Кулата през България и Румъния към Украйна и Молдова, по този маршрут ще се транспортира гориво от терминала за полутечен газ.

Другият маршрут е от Турция през съществуващата тръба отново в тази посока. 8 млн. куб. м дневно е свободният потенциал и на газопровода към Зайчар.

Така се оформя свободен

потенциал за

превозване

на газ на изхода

на тръбите от

България от 25

млн. куб. м на

ден, или 9 милиарда

куб. м на година

И това е по съществуващите и издигнати към този момент газопроводи. Към тях прибавяме и резервираните 30 млн. дневно по “Балкански поток ”.

Бъдещите автомагистрали идват от Каспийския район, Турция, Иран, Ирак.

На 30 ноември беше открит ТАНАП, газопроводът, по който ще се транспортира газ от находището “Шах Дениз 2 ” и по който България чака да получи контрактувания 1 милиарда куб. м азерски газ. Той стопира обаче на 5 км от турско-гръцката граница, тъй като Трансадриатическият газопровод (ТАП) не е приключен. Очаква се да бъде пуснат в употреба към средата на 2020 година и едвам тогава ще тръгнат потоците газ от Азербайджан към Гърция и Италия.

Точно с този газопровод ще се свърже и българо-гръцката газова връзка, която към този момент се строи, след дълги години закъснение. Пускът ѝ се чака към 1 октомври 2020 година, с цел да съвпадне с газовата година. По него се чака да се транспортират тези 1 милиарда куб. м газ, което прави 3 млн. куб. м дневно и няма никакъв проблем българската газова система да ги одобри. В бъдеще се чака

да има интерес

по нея да се

транспортира газ

от Туркменистан,

Узбекистан,

т.е. - Каспийския район, а и от Иран и Ирак. За този предстоящ газ маршрутите са обезпечени, споделят от “Булгартрансгаз ”.

Турция има потенциал от терминали за полутечен газ от 100 млн. куб. м дневно. Затова задачата е да бъде обърната посоката на потока газ по съществуващата тръба от Турция към България, това са тези 11 млн. куб. м потенциал дневно. И по този начин се обезпечава още един източник на газови доставки.

“Трябва да осигурим България да има други възможности и когато се водят договаряния за доставки, да не ти споделят - няма от кое място да го вземеш. Не, има от кое място. Трябва да осигурим инфраструктурата по този начин, че България да има мощна позиция. Както споделя министър председателят Борисов - ето го хъба, всеки може да завоюва с по-добра цена ”, изясни шефът на “Булгартрансгаз ”.

Още една автомагистрала е идната българо-сръбска газова връзка, която е обособена от “Балкански поток ”.

За нея бе обезпечено финансиране от 45 млн. евро по Оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност ” още от предходния програмен интервал. Сега 39 млн. евро от тях отидоха за строителството на българо-гръцкия интерконектор. С останалите 6 млн. евро ще се прави планът и ще се отчуждават земи по трасето на бъдещата газова връзка със Сърбия.

Сърбите са обезпечили финансирането на техния сектор от предприсъединителни фондове. “Булгартрансгаз ” ще кандидатства по механизма “Свързана Европа ”. През втората половина на годината ще се разгласи социална поръчка за строителство на 62 км газопровод на наша територия. Плановете са до края на 2021 година да е въведен в употреба. На първия стадий потенциалът е 1,8 милиарда куб. м газ на година, вторият стадий ще усили опциите до 3,2 милиарда Газопроводът ще бъде двупосочен, тъй че има алтернатива да се доставя газ от Баумгартен.

Северна Македония пък желае да прокараме газопровод от Петрич до Струмица, градът е газифициран по времето, когато кмет е Зоран Заев, само че няма тръба до него.

Днес е първият търг
на газовата борса
Днес, 9 декември, ще се организира първият търг за 220 млн. куб. м газ на газовата борса, заяви изпълнителният шеф на “Булгартрансгаз ” Владимир Малинов. Количествата са обезпечени от “Булгаргаз ”. Половината от количествата са за годишни артикули, другите 50% - за месечни.

Вторият търг е плануван за 16 декември. Двете наддавания са единствено за ползване на газа в България, търговците са длъжни да посочат закъде го купуват и нямат право да го изнасят.

Ако от първите два търга останат некупени количества, те ще се разгласят за продажба на идващите два търга - на 23 и 30 декември. За тях няма ограничавания закъде се купува газът.

На “Газов хъб “Балкан ”, както се споделя борсата, са се записали към този момент 28 наши и непознати компании. Желание са декларирали още 2 компании, тъй че на втория и третия търг участниците могат да бъдат повече.

От януари на газовата борса ще стартират да се търгуват газ за балансиране и за двустранни контракти. Системата за борсова търговия е на канадската компания Trayport Limited, която оперира 20 тържища в Европа. Чуждестранните търговци са отказали образование, защото работели с този програмен продукт.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР