Обявяваните от социологическите агенции проценти за нагласите на избирателите и

...
Обявяваните от социологическите агенции проценти за нагласите на избирателите и
Коментари Харесай

За 10 години: Алфа рисърч е най-достоверна, а Сова Харис най-недостоверна агенция

Обявяваните от социологическите организации проценти за настройките на гласоподавателите и прогнозите им преди изборите са значим фактор, който оказва влияние на гласоподавателите при взимане на решение за гласоподаване. Оповестяваните данни карат гласоподавателя: да гласоподава " против ", с цел да попречи на дадена партия или претендент да спечели; да отдръпна поддръжката си от дадена партия, тъй като тя няма изгледи да победи или да прескочи изборната бариера; и/или, да схване една политическа групировка по-позитивно, в случай че тя има шансове да завоюва и назад.

Във всички тези случаи той взема решение за гласоподаване, което не отговоря на първичните му планове и на същинските му желания по отношение на участващите в изборите политически обединения. Особено уязвими за влияние от социологически организации са колебаещите се гласоподаватели. Въздействието се ускорява от медиите, където техните сондажи стават водещи вести и от отсъствието на съдържателни политически полемики. Същевременно данните, които оповестяват организациите, имат мощно различаваща се меродавност, която медиите нямат принадлежности да ревизират. Тук вършим още един опит - след 2017, да запълним тази празнина.

Анкетните сондажи преди изборите за Европейски парламент 2019

На изборите за Екологичен потенциал през 2019 година вземат участие 27 политически обединения и самостоятелни претенденти. Девет социологически организации се ангажираха с проценти за " моментните настройки " на гласоподавателите и прогнози (по-нататък общо " сондажи " ). Направиха го: Алфа рисърч, Галъп интернешънъл, Медиана, Сова Харис, Екзакта, Афис, Барометър България, Маркет Линкс и Тренд.

Общо направените сондажи са 22 за 11 политически субекта. Критерият за тяхната акуратност са процентите от подадените в страната гласове за политическите обединения, които ЦИК афишира.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР