Обявяването на Независимостта преди 112 години е народно усилие, в

...
Обявяването на Независимостта преди 112 години е народно усилие, в
Коментари Харесай

Караянчева: Скъпи скандиращи, днес е празник на политическата воля и здравия разум

Обявяването на Независимостта преди 112 години е национално изпитание, в което вземат участие освен най-смелите, само че и най-умните наши предшественици, сподели ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева на тържествената гала довечера, отдадена на оповестяването на Независимостта на площад " Цар Асен " във Велико Търново, където е центърът на тържествата, заяви Българска телеграфна агенция.

Председателят на Народното събрание одобри тържествения строй с курсанти и кадети от НВУ " Васил Левски ". В строя за първа година участваха младежи от девети Етърски училищен гвардейски отряд от Професионалната гимназия по туризъм.

" Скъпи скандиращи , през днешния ден е празник на Независимостта, само че през днешния ден е четен единствено Манифестът, а има доста хора по-късно, които би трябвало да се борят на дипломатическия фронт, с цел да може средата на април 1909 година Независимостта на България да бъде приета от всички. Затова през днешния ден е празник на политическата воля, на здравия политически разсъдък, на тези, които в действителност могат да мислят за напред. Когато през днешния ден се събираме да честваме това, което са създали строителите на модерна България, би трябвало да си спомним, че тези, които бяха след тях позволиха неточности и ние в никакъв случай не би трябвало да ги забравяме ", съобщи Караянчева, представена от Българска национална телевизия.

Председателят на Народното събрание напомни, че историците описват за парадокса, че когато България е била васална, тогава е постигнала стопански и нравствен напредък, а след оповестяването на Независимостта и признаването на този акт, стартира една серпантина от сложни времена за България - национални произшествия, войни, гнет, национален съд .

" Никога не би трябвало да позволяваме още веднъж тези неточности и не би трябвало да ги забравяме ", акцентира тя.

Караянчева се обърна и към скандиращите " Оставка " на площада с думите, че преди тях доста хора са били тук и са имали исторически взор напред.

В словото си кметът Даниел Панов съобщи, че Независимостта е оповестена в славния Търновград, и тъкмо тук пред целия свят княз Фердинанд, министър ръководителят Александър Малинов и целият народ легитимират България, като онази същата страна, основана от мощния български дух.

Стотици жители и посетители участваха в празничната гала.

След тържествената заря инспекция, празничната вечер във Велико Търново продължи със спектакъла " Звук и светлина ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР