Обявяване на окончателен край на първенствата при мъжете и жените

Обявяване на окончателен край на първенствата при мъжете и жените ...

Иван Сеферинов: Финансовата криза ще се стовари върху клубовете в Суперлигата.


Обявяване на окончателен край на първенствата при мъжете и жените на базата на временното класиране, е най-реалният развой сега, с оглед на тежката ситуация. Това е мнението на президента на ВК Славия Иван Сеферинов преди предстоящия УС на БФВолейбол на 31 март. Според него обаче има и доста други важни въпроси, които трябва внимателно да бъдат обсъдени. Вниманието трябва да бъде съсредоточено върху формата и начина за провеждане на шампионатите за следващия сезон, с оглед на задаващата се финансова криза.

 

Ето какво каза Иван Сеферинов за BGvolleyball.com по темата за решенията, които трябва да бъдат взети:

 

„Нещата няма да се оправят в близък план. Сценарии всякакви, но за мен най-реалният е запазване на временното класиране. Няма да е приятно за всички, ще има недоволни, но това е положението. В края на краищата всеки да е играл когато трябва.“

"Много по-важният въпрос за мен е форматът на Суперлигата за следващия сезон 2020/2021. Има предложение за разширяване на елита, като бъдат включени 14 отбора. Това е добре от една страна, включително и за нас. Но от друга страна идва финансовата страна. Кризата ще се стовари с пълна сила върху участниците. Може накрая да не се съберат дори и 8 отбора, които ще са готови да участват в Суперлигата наесен. Ще излязат много проблеми, които ще затруднят участието на желаещите клубове. Затова всичко трябва да бъде много внимателно обмислено."
За мен трябва да има ясни правила и да се мисли по следните въпроси:

- Финансовите възможности на участниците в Суперлигата. Ще бъдат ли готови за участие в елита и ще имат ли бюджет за идващия сезон. Следващите три месеца са критични. Много отбори ще останат без своите спонсори и финансовото им положение няма да е добро. Последствията от това положение тепърва ще дават своите негативни резултати.
- Условията при които ще се играе и залите. Например, при влизане на Ботев (Луковит) в първата група. Къде ще играе този отбор, тъй като залата не отговаря на изискванията за елитното първенство.
- Определяне на формата и правилна преценка колко мачове са нужни за оптимален шампионат.

- Приемане на програма за поне четири години напред за начина на провеждане на първенствата при мъжете и жените и конкретно Суперлигата. Броят на участниците за всеки сезон, колко влизат, колко изпадат и т.н. Трябва да има ясна визия за бъдещето.

"Затова смятам, че перспективата във волейбола у нас трябва детайлно да се разисква и всички решения да бъдат внимателно обмислени", завърши Иван Сеферинов

Източник: sportal.bg