Обявлението за липсата на тазгодишна цел за растежа бе направено

...
Обявлението за липсата на тазгодишна цел за растежа бе направено
Коментари Харесай

Китай за първи път няма да определя цел за растежа тази година

Обявлението за неналичието на тазгодишна цел за растежа бе направено от китайския министър председател Ли Къцян

Китай няма да слага цел за икономическия напредък през 2020 година за първи път от 30 години, написа Военновъздушни сили. Страната записва стесняване на Брутният вътрешен продукт с 6.8% през първото тримесечие на годината спрямо 2019 година,тъй като карантинните ограничения поради пандемията блокираха бизнеса.

Обявлението за неналичието на тазгодишна цел за растежа беше направено от премиера Ли Къцян по време на сесията на националното заседание: " Това е, тъй като ще бъдем изправени пред някои фактори, които са сложни за прогнозиране поради огромната неустановеност по отношение на ковид, международната стопанска система и комерсиалната среда ".

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Напрежение сред Пекин и Вашингтон

Нарастват опасенията, че увеличаващата се безработица може да разклати обществената непоклатимост в страната, по тази причина китайските управляващи дадоха обещание да ускорят ограниченията за поддръжка на стопанската система. Това се случва на фона на повишаване на напрежението сред Пекин и Вашингтон по отношение на пандемията, търговията и Хонконг.

Миналия четвъртък американският президент Доналд Тръмп разяснява, че китайският му сътрудник Си Цзинпин стои зад " дезинформационна и пропагандна офанзива по Съединени американски щати и Европа ". Той още веднъж разкритикува управлението в Пекин за метода, по който е реагирало в ранните стадии от разпространяването на ковид. Освен това Тръмп предизвести, че Съединени американски щати ще отговорят " доста изрично " на всеки опит за консолидиране на китайския надзор над Хонконг.

Протести в Хонконг

Миналата седмица Пекин разгласи проекти да наложи ново законодателство за националната сигурност на Хонконг. Това се случва след миналогодишните продемократични митинги там. В неделя секретарят по въпросите на сигурността на територията Джон Лий съобщи, че Хонконг се нуждае от законодателството, с цел да се оправи с " растящия тероризъм ", защото градът е попаднал в " сянката на насилието ".

След относително спокойни няколко месеца този уикенд митингите избухнаха с нова мощ. Органите за битка с безредиците използваха сълзотворен газ и водни оръдия, като арестите са били най-малко 180.

Опонентите на законодателството настояват, че то е пряк опит за ограничение на свободите и заглушаване на рецензията в Хонконг. Двама американски сенатори предложиха законодателство за санкциониране на китайски сдружения, свързани с въвеждането на планувания нов закон, и за налагане на санкции на банки, правещи бизнес с тях.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР