Обявлението на руския президент Владимир Путин, че руските сили ще

...
Обявлението на руския президент Владимир Путин, че руските сили ще
Коментари Харесай

ISW: Примирието на Путин най-вероятно е тактически ход 

Обявлението на съветския президент Владимир Путин, че съветските сили ще съблюдават 36-часово помирение сред 6 януари и 7 януари в чест на съветската православна Коледа, евентуално е осведомителна интервенция, целяща да навреди на репутацията на Украйна. Путин инструктира съветския министър на защитата Сергей Шойгу да стартира преустановяване на огъня от 12:00 6 януари до 24:00 7 януари по " цялата линия на контакт сред страните в Украйна " и прикани Украйна също да одобри прекратяването на огъня, с цел да разреши " огромен брой православни жители ", с цел да участват на службите в деня на съветската православна Коледа.

Това се показва в новия разбор за обстановката в Украйна от Института за проучване на войната (ISW).

Съобщението на Путин беше обещано видимо в отговор на апела на Московския патриарх Кирил (глава на следената от Кремъл Руска православна църква) за краткотрайно преустановяване на огъня за съблюдаване на Бъдни вечер и Деня на Рождество Христово.

Украински и западни публични лица, в това число президентът на Съединени американски щати Джо Байдън, незабавно подчертаха лицемерието на известието за преустановяване на огъня и показаха, че съветските сили са траяли да нанасят удари по украинската военна и цивилна инфраструктура на 25 декември, когато доста православни украинци честват.

Путин може би е желал да обезпечи 36-часова пауза за съветските войски, с цел да им даде опция да си починат, да се възстановят и да се преориентират, с цел да възобновят настъпателните интервенции в сериозни браншове на фронта. Такава пауза би облагодетелствала непропорционално съветските войски и би почнала да лишава Украйна от самодейността. Путин не може рационално да чака Украйна да извърши изискванията на това ненадейно оповестено преустановяване на огъня и може би е призовал за преустановяване на огъня, с цел да показа Украйна като непримирима и нежелаеща да предприеме нужните стъпки към договаряния. Това е умишлена осведомителна тактичност, която Русия е употребила и преди, както ISW оцени не един път до този миг.

Прекратяването на огъня също лишава време за образуване и използване. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков сподели по-специално на 14 декември, че Русия няма проекти за преустановяване на огъня за съветската православна Коледа, тъй че неочакваното изказване на Путин от 5 януари беше изненадващо.

В последна сметка датата на съветската православна Коледа през 2023 година е известна от епохи. Ако Путин беше сериозен за религиозно стимулирано преустановяване на огъня, той имаше задоволително време да се приготви за него. Обявяването на преустановяване на огъня в границите на 24 часа след влизането му в действие допуска, че то е оповестено с желанието украинските сили, които не престават да се бият през целия интервал на преустановяване на огъня, да бъдат оповестени като нежелаещи да работят за мир и искащи да се бият против всички разноски.

Формулирането на прекратяването на огъня от Путин на религиозна основа в допълнение ускорява още една двойна съветска осведомителна интервенция, която показва Украйна като потискаща религиозни групи и нарежда Путин като същински бранител на християнската религия. Както ISW означи по-рано, Кремъл въоръжи полемиките за източноправославното християнство, с цел да упрекна Киев в угнетяване на религиозните свободи в Украйна.

Руски източници неотдавна схванаха за рейдове, осъществени от Украинската работа за държавна сигурност (СБУ) против съветски православни църкви и членове на духовенството и украински наказания против свързани с Кремъл детайли на Украинската православна черква Московска патриаршия (УПЦ МП).

Тези ограничения не са старания за угнетяване на религиозните свободи в Украйна, а по-скоро са ориентирани към категорично прокремълски детайли от Руската православна черква, които материално, политически и духовно поддържаха съветската експанзия против Украйна.

Призоваването за преустановяване на огъня на ясно религиозни учредения в сходство с съветската православна християнска традиция е подкомпонент на тази осведомителна интервенция. Внезапното оповестяване на преустановяване на огъня с Украйна, което трябваше да бъде контрактувано много по-рано за честването на съветската православна Коледа, ще разреши на Русия да показа Украйна като нарушаваща правото на вярващите да честват празника, защото военните дейности евентуално ще продължат на 6 и 7 януари. Тази информация интервенцията може да поддържа неоснователния роман на Кремъл, че Украйна е преследвала православни християни и рускоговорящи, роман, който Путин неведнъж акцентира като опрощение за противозаконното си навлизане в Украйна през февруари 2022 година

Съобщението за преустановяване на огъня нарежда Путин като поръчител на християнските полезности и вярвания. Путин и други съветски публични лица постоянно показват войната в Украйна като религиозна война против " демонски " и " фанатични " детайли на украинското общество, които се стремят да подкопаят обичайните религиозни полезности и морал.

Предложеното от Путин преустановяване на огъня поддържа подправените съветски осведомителни интервенции, че Русия води свещена война против аморалното украинско общество и неговите всемирски западни надзорници. В реалност съветските сили потискат религиозната независимост в окупираната украинска територия от 2014 година

Провоенното съветско осведомително пространство на блогърите реагира на известието за преустановяване на огъня с язвително неодобрение. Няколко видни блогъри подчертаха, че съветските бойци въобще не желаят преустановяване на огъня и означиха, че това е ненужен, пораженчески ход, който надали ще успее преди всичко.

Отчитането на " териториалните действителности " в подтекста на договарянията значи да се накара Украйна да направи отстъпки, които директно подкопават нейния териториален суверенитет. Секретарят на НАТО Йенс Столтенберг също означи на 5 януари, че няма знаци, че упоритостите на Кремъл са се трансформирали.

Използването на преустановяване на огъня като осведомителна интервенция, съчетано с продължаващото пропагандиране на максималистични цели от Путин в Украйна, продължава да демонстрира, че Путин няма никакво предпочитание фактически да договаря с Украйна. Освен това, продължаващото координиране на Путин с и решението му да поддържа военните блогъри, които рутинно употребяват намерено геноциден език и приканват за необуздани враждебни дейности, оферират ясни знаци за неговите планове в тази тенденция.

Ако и когато Путин стане сериозен в търсенето на взаимни отстъпки, които Украйна и Западът биха могли съществено да обмислят да одобряват, той ще сложи условия на гласовитата и видна националистическа общественост, която сега овластява и ухажва. Той би могъл да заплашва, маргинализира, кооптира или склони провоенните милблогъри да одобряват по-ограничени цели, само че сходни действия биха били явни в осведомителното пространство. Докато обаче Путин продължава да дава въздух и популярност на такива екстремисти, ще бъде ясно, че той не има намерение да се откаже от своите максималистични цели.

Финансистът на " Вагнер " Евгений Пригожин твърди, че пандизчии, които непринудено са взели участие в групата в Украйна, са получили помилвания, евентуално в опит да надуят въздействието и политическата му власт. Руската държавна медия РИА Новости заяви, че Пригожин е споделил, че десетки някогашни пандизчии са завършили своите шестмесечни контракти с групата Вагнер, воюваща в Украйна, и са получили помилвания. Руски източници разгласиха фрагменти по какъв начин Пригожин организира гала за личния състав на групата Вагнер в рехабилитационен център в Анапа, Краснодарски край, на която той награждава някогашните пандизчии с държавни медали и документи за опрощение.

ISW не е забелязал нито един формален съветски държавен източник да разяснява дали личният състав на ЧВК " Вагнер " в действителност е получил тези помилвания. Съгласно съветския Наказателен кодекс и член 89 от съветската конституция, единствено съветският президент може да издаде опрощение на обещано лице, макар че районните комисии за опрощение и обособени лица могат да подадат петиция до съветския президент за опрощение на избрани лица.

Възможно е Пригожин да е подал петиции за опрощение на някогашните пандизчии от тяхно име. Възможно е също по този начин Пригожин да твърди, че някогашните пандизчии са получили помилвания, когато в реалност съветски съд може да им е издал " освобождение от наказване " (замяна на присъда отнемане от независимост и/или друго наказателно наказание) или Държавната дума на Руската федерация амнистира някогашните пандизчии.

ISW не е забелязал никакви публични съветски източници да оповестяват, че съветски съд или Държавната дума са подхванали някое от тези правни дейности от името на тези някогашни пандизчии, макар че е изцяло допустимо да са го създали. Предишни отчети допускат, че ЧВК е дала обещание на пандизчиите " цялостно освобождение от наказателното им наказване " и не е наложително пандизчиите да получат опрощение.

Пригожин евентуално употребява неяснотата на правния статут на тези някогашни пандизчии, с цел да сътвори усещането, че е задоволително авторитетен, с цел да може да обезпечи помилвания на личния състав на групата. Пригожин евентуално е разгласил даването на документите за опрощение, с цел да отрази това хипотетично въздействие в поддръжка на продължаващите старания да се показа като централна фигура в ултранационалистическата провоенна общественост.

Изглеждайки, че си приписва обществените заслуги за помилването на тези нарушители, Пригожин рискува да наподобява, че си присвоява пълномощия, които единствено Путин в действителност има.

Пригожин също по този начин евентуално е разгласил помилванията, с цел да ускори настоящото набиране на пандизчии от групата " Вагнер " и да успокои вероятните опасения на личния състав на групата Вагнер по отношение на обещаните правни награди. Говорителят на Съвета за национална сигурност на Съединени американски щати Джон Кърби заяви на 22 декември 2022 година, че групата Вагнер сега разполага с 50 000 чиновници, ситуирани в Украйна, в това число 40 000 наказани, наети от съветски затвори.

Кърби заяви, че над 1000 чиновници на " Вагнер " са починали в Украйна за един месец, а съветският опозиционен вестник The Insider заяви на 5 ноември, че 500 някогашни пандизчии, непринудено работещи за " Вагнер ", са починали в Украйна за два месеца.

Групата " Вагнер " евентуално би трябвало да попълни силите си след тежки загуби, най-вече на някогашни пандизчии, и Пригожин евентуално е разгласил хипотетичните помилвания, с цел да укрепи акцията за рекрутиране на групата Вагнер в съветските затвори. Пригожин също по този начин евентуално е обявил помилванията, с цел да успокои, съгласно известията, 80 % от личния състав на групата " Вагнер " в Украйна, на който е дадено някакво юридическо заплащане за присъединяване им във военните дейности. Пригожин от ден на ден залага позицията си в съветската ултранационалистическа провоенна общественост на способността на групата " Вагнер " да превземе територия и по-специално на нейната атака против Бахмут.

Пригожин евентуално има намерение в допълнение да стимулира личния състав на " Вагнер " и да генерира нови паравоенни сили в неправилно и неправдоподобно изпитание да обърне кулминационната точка на офанзивата в Бахмут.

Официални украински източници не престават да оповестяват, че съветски публични лица се приготвят за нова идна вълна на готовност в Русия и окупираните територии в Украйна. Украинският общоприет щаб заяви на 5 януари, че съветското военно-политическо управление подхваща ограничения, с цел да попречи на съветските мъже да изоставен страната по време на нова мобилизационна вълна през януари и че съветските публични лица обмислят цялостна възбрана за пътешестване в чужбина за съветски мъже в военна възраст.

Украинският противодействуващ център заяви на 5 януари, че съветските сили и окупационни чиновници се приготвят за нова вълна от готовност в окупираната от Русия Запорожка област.

Центърът за опозиция заяви, че съветските окупационни управляващи са въвели нови ограничавания за придвижване, които изискват от жителите на Бердянск и Мелитопол да получат позволение от локалните военни комендатури, с цел да изоставен градовете.

Руските окупационни чиновници евентуално са въвели ограниченията, с цел да попречат на мъжете в военна възраст да избягат от идната вълна на готовност. ISW заяви на 31 декември 2022 година, че украинският министър на защитата Олексий Резников е декларирал, че знае " сигурно ", че Кремъл възнамерява да затвори всички съветски граници за мъже на военна възраст, да разгласи военно състояние и да стартира нова вълна от готовност през януари.

Мобилизираните съветски военнослужещи евентуално не престават да съставляват голяма част от съветските военни загуби в Украйна. Руската работа на BBC заяви на 2 януари, че е удостоверила открити данни за самоличността на 538 мобилизирани съветски военнослужещи, убити в Украйна.

Руската работа на BBC означи, че действителните данни може да са доста по-високи, защото доста отчети за съветски бойци, убити в Украйна от октомври 2022 година, не показват статуса на военнослужещите.

ISW заяви на 9 декември 2022 година, че настоящото следствие с отворен код на съветската работа на BBC за самоличността на доказани съветски жертви с самостоятелното съветско издание Mediazona е разпознало над 400 мобилизирани съветски чиновници, убити в Украйна.

Руската работа на BBC означи, че повече от 100 доказани съветски мобилизирани чиновници, убити в Украйна от началото на декември 2022 година, не регистрират огромния брой мобилизирани чиновници, които бяха убити при украински удар по съветска база в Макеевка, Донецка област на 31 декември, 2022 година

Разбивката на доказания мобилизиран личен състав, погубен в Украйна, демонстрира, че някои съветски области са свръхпредставени, съответствайки на модела, който съветската работа на BBC заяви за всички доказани съветски военнослужещи, убити в Украйна.

ISW смята, че преувеличаването в някои съветски области на броя жертви е частично резултат от съветските старания за генериране на сили, които са фокусирани върху съответни съветски райони.

Недостигът на професионални бойци в бойните интервенции, неприятното образование и неналичието на почитание от страна на съветските командири към живота на активизирания съветски личен състав може също да обяснят неотдавнашното преобладаване на активизирания личен състав в доказаните данни за съветските жертви в Украйна.

Руските сили и окупационните управляващи не престават да ускоряват ограниченията за пречистване в окупираните територии. Украинският център за опозиция заяви на 5 януари, че съветските сили не разрешават придвижването в границите на окупираната Запорожка област и разрешават единствено на тези с разрешителни да изоставен окупираните територии.

Съветникът на украинската Херсонска регионална администрация Сергей Хлан съобщи на 5 януари, че съветските сили не разрешават на цивилни в окупираната Херсонска област да напущат окупираните територии до 15 януари.

Руските окупационни управляващи не престават напъните за паспортизация в окупираните територии. Украинският общоприет щаб заяви на 5 януари, че съветските окупационни управляващи са съкратили процеса за приемане на съветски паспорти в Хорловка, Донецка област, от 30 на 10 дни.

Руските управляващи не престават да подхващат ограничения за консолидиране на правния и административен надзор върху окупираните територии. Путин подписа и приложи декрет (N984) за опростяване на процедурите, позволяващи на украински сътрудници да се причислят към окупационната държавна работа посредством унищожаване на психологическия скрининг и персоналните рекомендации от други държавни чиновници.

Постановлението планува още новоназначените сътрудници да минават задочно медицински прегледи.

Украинският общоприет щаб заяви на 5 януари, че съветските окупационни управляващи в Донецка област издават на жителите съветски регистрационни номера и шофьорски книжки.

Хайдай също по този начин съобщи, че съветските окупационни управляващи не престават да изземват и преназначават цивилни лечебни заведения за лекуване на съветски военнослужещи и военнослужещи от групата Вагнер в цяла Луганска област.

Руските окупационни управляващи не престават да подхващат ограничения за стимулиране на украинските жители да се реалокират в окупираните територии. Руските управляващи одобриха резолюция на 3 януари за рента от два % върху ипотечните заеми за жителите на окупираните територии.

Съветникът на украинската Херсонска регионална администрация Серхий Хлан заяви на 5 януари, че съветските окупационни чиновници разрешават на украинските цивилни да обменят украинската гривна за съветски рубли в определени банки в окупирания Херсон Област в сходство с препоръчаните ставки.

Руските сили и окупационните управляващи не престават да подхващат ограничения за идентифициране на възможни партизани в окупираните територии. Кметът на Мелитопол Иван Федоров съобщи на 5 януари, че съветските сили се крият в цивилни облекла, преди да влязат в супермаркети и други публични места в Мелитопол, Запорожка област, в опит да разпознават възможни партизани.

Анализът приключва с наблюдения на беларуското присъединяване.

Пентагонът не вижда индикации Русия да има намерение да употребява Беларус като нов фронт във войната в Украйна.

Украинският общоприет щаб повтори, че към 5 януари не е забелязал съветски сили в Беларус да образуват ударна група. Министерството на защитата на Беларус съобщи на 5 януари, че Русия ще продължи да разполага съветски сили в Беларус и ще организира бойни учения с беларуските сили в подтекста на Обединената руско-беларуска районна формация на силите.news. bg

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР