Обявлението на Арсенал, че след 22 години се разделя със

...
Обявлението на Арсенал, че след 22 години се разделя със
Коментари Харесай

Кой ще наследи Венгер? Пълен гид на кандидатите

Обявлението на Арсенал, че след 22 години се разделя със своя именит управител Арсен Венгер, хвърли в потрес футболния свят, при все това новината не бе непредвидена. След дни на хвалебствия и почести за французина пристигна време за взимане на огромното решение: кой ще размени най-успешния лидер на клуба в неговата история. Дали някогашен състезател на тима, дали млад и пресен експерт, дали одобрен харизматичен ментор? Търсенето продължава и ви предлагаме подробен ориентир в комплицираната обстановка.

КАКВО ТЪРСИ АРСЕНАЛ И КАК ЩЕ ПРОЦЕДИРА?

Изпълнителният шеф Иван Газидис очерта няколко черти от профила: определеният претендент би трябвало, изцяло в стила на предшественика си, да залага на нападателен и напредничав футбол; да държи на полезностите на клуба; да дава шансове за игра на младите гении.

Друг приоритет е намирането на мощен темперамент, който може да излекува раните от разделянето измежду почитателите, които бяха осмивани от останалите последователи в Англия в последните години поради истеричните кавги между тях. Апатията надмогна гнева този сезон и хиляди държатели на сезонни билети оставиха местата си на стадиона празни.



Интригуващо е по какъв начин ще работи управлението, откакто не е назначаван управител от далечната 1996 година насам. Новите шефове Раул Санлеи и Свен Мислинтат видяха много треньорски промени надлежно в Барселона и Борусия (Дортмунд), но обстановката е нова за Газидис.

Арсенал има табиет да прави непредвидени избори за поста: Венгер пристигна от японския Нагоя Грампус Ейт, Джордж Греъм – от второразрядния Милуол, а извелият тима до дубъл през 1971 година Бърти Мий бе физиотерапевт. Мажоритарният притежател на клуба Стан Крьонке пък видя по какъв начин задокеанския му план ЛА Рамс се съживи с назначението на най-младия треньор в историята на NFL – Шон МакВей, откакто бе забуксувал при дълго работилия Джеф Фишър. Ето за какво смело предопределение не би било изненада.

Всеки от имащите право на глас Газидис, Санлеи и Мислинтат има собствен желан претендент, което може да провокира напрежение, само че най-после на Крьонке и сина му Джош ще бъдат показани рекомендациите от Газидис. Говори се, че последните двама са влезнали в съюз между тях, а това може да наклони везните.



КАКВО СМЯТАТ БУКМЕЙКЪРИТЕ?

Новините, че Томас Тухел евентуално ще поеме Пари Сен Жермен, изтеглиха бързо нагоре Масимилиано Алегри и Желько Бувач надлежно като първи и четвърти най-вероятен нов управител на „ артилеристите” (Луис Енрике и Карло Анчелоти са надлежно втори и трети), въпреки че няма ясно изразен любимец.

КАНДИДАТИТЕ

МАСИМИЛИАНО АЛЕГРИ (шанс за предопределение 40%)

За : Доказан на най-високото равнище на европейския футбол, той изведе Ювентус до следващи трофеи в Серия А и до да финала в Шампионската лига. Като Венгер, Масимилиано Алегри е уважавана фигура във футбола и би бил класно обществено лице за клуба. Вече има опит от заместничество на обожаван старши треньор (Антонио Конте) и завоюва на своя страна недоволните от назначението му тифози на „ и бианконери”. Би привнесъл по-прагматичен метод в играта.

Против : Ливърпул и Тотнъм изпревариха Арсенал в последните два сезона с наставници с ясна игрова еднаквост и философия. Алегри не е подобен. Тактическата му еластичност е мощно качество, но съгласно някои то е най-ползотворно за доизпипване на към този момент построени елитни тимове. Арсенал все още е по-скоро план в начална фаза.



ЛУИС ЕНРИКЕ (15,4%)

За : Има ясна концепция по какъв начин желае да се води играта и завоюва требъл в Барса. Има и към този момент построени трудови връзки със Санлеи и, за разлика от други претенденти в листата, има опит от работа в европейски топ клуб.

Против : Бедственият престой в Рома е черно леке в CV-то на Луис Енрике, а и в последно време се написа, че има големи финансови искания както във връзка с своя контракт, по този начин и за трансферния си бюджет. Той има раздразним темперамент и постоянно имаше пререкания с пресата в Барселона. Венгер може и да не пропускаше понякога да се ожалва, но владееше с сексапил конференциите си. И въпреки да е неуместно да се приказва, че тренирането на Лионел Меси, Луис Суарес и Неймар е фасулска работа, това в същото време и прави мъчно оценяването на престоя му в каталанския гранд.

КАРЛО АНЧЕЛОТИ (13,3%)

За : В сигурните му ръце Арсенал съгласно някои ще премине по-леко през сложния преход. С две думи, Карло Анчелоти би избегнал повтаряне на проблема „ Мойс” в Манчестър Юнайтед. Италианецът към този момент е работил в Англия и Лондон преди, като изведе Челси до дубъл през 2010 година. Дружелюбен и отворен, той би спечелил елементарно на своя страна почитателите.

Против : Твърде прилича Венгер като методология – играчите биват оставяни сами да намират игрови решения, от което страдат. Анчелоти е по-скоро управител в сравнение с треньор и по-лековатият му метод може да продължи инерцията от последните години при французина.



ЖЕЛЬКО БУВАЧ (9,1%)

За: Известен като Мозъка, той е високо скъп треньор с знание изкъсо за Арсенал и Премиър Лийг след работата си като дясна ръка на Юрген Клоп в Ливърпул. Желько Бувач не би упорствал за голям трансферен бюджет, като целите му биха били извеждане на подготвителната методология до най-модерните равнища и изваждането на най-хубавото от надарения, въпреки и небалансиран, състав. Би привнесъл свежи хрумвания и по този начин нужната организация в играта на тима.

Против : Не е бил старши треньор от 2001 година, не приказва британски език и в никакъв случай не е обичал да е в светлината на прожекторите. Изглежда леко необичайно това 57-годишният експерт толкоз дълго да е бил все в сянка, в случай че фактически е имал упоритости да е отпред на даден отбор. Голяма част от фенбазата би го посрещнала скептично.



МИКЕЛ АРТЕТА (9,1 %)

За : Емоционалната обязаност на почитателите с Венгер може да се резервира на сходни равнища с назначението на някогашен състезател на тима, и то получил оферти от Джосеп Гуардиола, Маурисио Почетино и Арсенал в секундата след отказването си като професионален футболист. Това приказва какъв брой високо е скъп в средите, а и за двете си години под наставленията на Гуардиола в Манчестър Сити евентуално е научил доста неща. Микел Артета е човек „ от кухнята” на клуба, който приляга идеално на новата управническа конструкция и подчиненост.

Против : Няма никакъв опит като управител. Също по този начин е играл с много от футболистите в състава, което може да повлияе на способността му да взема явно нужните в този момент безпощадни и сложни решения. Възможно е и почитателите да не проявят огромно самообладание към дилетант в занаята.

ОСТАНАЛИТЕ КАНДИДАТИ

Брендан Роджърс (5,9%) и Леонарду Жардим (4,3%) са идващите в листата на букмейкърите, а на опашката с по 3,8% са Еди Хау, Юлиан Нагелсман, Патрик Виейра, Тиери Анри и Йоахим Льов.



Роджърс залага на нападателен футбол, само че Арсенал има най-много потребност от стягане на отбраната. Жардим сподели отлична работа в Монако и въпреки всичко на „ Емирейтс” може би е нужна по-авторитетна фигура от него. Нагелсман би бил предопределение в жанр „ Шон МакВей” поради възрастта си и триумфите в Хофенхайм, но евентуално му трябват още две-три години, преди да е подготвен за „ артилеристите”. Льов е потвърдено име, международен първенец и умее да вади най-хубавото от Месут Йозил, само че не е водил клубен отбор от Аустрия Виена през 1994 година, а работата в интернационалния футбол е напълно друга. Хау е обещаващ млад управител и все пак назначението му би оставило чувство у почитателите за риск от повтаряне на краха на Мойс в Юнайтед. Виейра е клубна легенда, която на мига би спечелила уважението на играчите и почитателите, а и към този момент има работа като старши треньор. Тя обаче бе в МЛС в Ню Йорк Сити, тъй че няма никаква сигурност по отношение на действителните му умения. Някогашният му съотборник Анри пък работи като помощник на селекционера на Белгия Роберто Мартинес и като анализатор на „ Скай Спортс”, тъй че също би бил доста рисково предопределение, колкото и да е обожаван в клуба.
Даниел Зекири и Патрик Скот, „ Дейли Телеграф”

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР