Обявили се за собственици на 20 декара от Ботаническата градина

...
Обявили се за собственици на 20 декара от Ботаническата градина
Коментари Харесай

Багер събори част от оранжерията в Ботаническата градина във Варна заради спорен имот

Обявили се за притежатели на 20 декара от Ботаническата градина във Варна частни лица се пробваха да разрушат една от оранжериите, която се намира там. Градината е благосъстоятелност на Софийския университет. Двете страни, които си оспорват терена, водят дело. Заседанието е планувано за 1 февруари. За случилото се е известена полицията.
Още по тематиката
По обяд чиновници на Университетската ботаническа градина във Варна забелязали екскаватор, който събарял фасадата на една от оранжериите в противоречивия парцел.

" Освен лицето в багера имаше и още едно лице до него, което го ръководеше. Започнахме да документираме какво се случва, и лицата за към 40 секунди изчезнаха ", описа пред Българска национална телевизия Александър Тодоров, който е основен експерт в Ботаническата градина.

" Използвали са времето, вали проливен дъжд, хората бедстват някъде, а те употребяват този дъжд да разрушат постройката на оранжерията с вярата, че няма да бъдат видяни ", изясни зам.-директорът на Университетските ботанически градини Огнян Илиев.

Освен оранжерии, в парцела има разсадници със предпазени типове , както и инвентар на Софийския университет.

" Ще бъдат подхванати и нужните дейности за своеволно и нелегално разрушение на оранжериите и складовете на Ботаническата градина ", добави Илиев.

Сагата стартира преди 20 години, когато частни лица се сдобили с акт за благосъстоятелност върху част от Ботаническата градина по Закона за собствеността и използването на аграрни земи. През 2004-а те пробвали да завземат парцела. Тогава Софийският университет завежда дело във Варненския областен съд, което печели и теренът бил избавен. През август предходната година обстановката се повтаря. В парцела този път влизат не притежателите, а техен заемодател посредством арбитър реализатор. В момента противоречивият парцел е ограден с телена мрежа.

" Използват такива способи, мутренски в огромна степен, да завземат тази територия ", разяснява зам.-директорът.

По случая се води разследване, планувано е и дело, което ще се гледа на първи февруари.

" Заведените искове от страна на университета юридически стопират опцията да се подхващат каквито и да е дейности до решение на разногласието ", добави Илиев.

За съборената оранжерия чиновниците на Ботаническата градина са уведомили регионалната администрация във Варна. Подаден е и сигнал в полицията. Вече е открит притежателят на багера.

" Трябва да се опази тази държавна благосъстоятелност, да се направи всичко допустимо да не се протяга ръка върху нея, защото погиването на парцела, знаете, че по българските закони няма движимост, няма дело. Дано да се откри и кой е възложителят и да се санкционират виновниците ", сподели регионалният шеф на Варна Стоян Пасев.

Проверката по случая продължава.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР