Обявиха първите прогнозни резултати от изборите за президент и вицепрезидент.

...
Обявиха първите прогнозни резултати от изборите за президент и вицепрезидент.
Коментари Харесай

Exit Poll: Румен Радев и проф. Анастас Герджиков отиват на балотаж другата седмица

Обявиха първите планирани резултати от изборите за президент и вицепрезидент. Данните са от екзитпола на социологическата организация „ Галъп Интернешънъл болкан “ , изработен по поръчка на NOVA.

Данните демонстрират, че няма нито един претендент за държавен глава, който да е определен на първи тур. Кандидат-президентската двойка Румен Радев и Илиана Йотова са получили 49.3% от гласовете на гласоподавателите. За Анастас Герджиков и Невяна Митева са дали своят вот 25% от гласоподавателите.

Разликата сред двете двойки е повече от 24%, демонстрира Екзитпола на " Галъп " при 90% преброени бюлетини.

Подобни резултати демонстрират и данните на организация " Тренд " - 48.3% за Радев и Йотова, 24.6 за Герджиков и Митева .

В глава 4 на Конституцията е записано, че с цел да бъде определен даден претендент още на първия тур на изборите, той би трябвало да е получил повече от половината действителни гласове, в случай че в гласуването са взели участие повече от половината гласоподаватели .

Това значи, че идната седмици ще се организира балотаж на президентските избори, на който ще гласуваме за Румен Радев или проф. Анастас Герджиков.

Очаквайте още детайлности.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР