Обявеното вчера допълнително субсидиране на болниците в размер на 50

...
Обявеното вчера допълнително субсидиране на болниците в размер на 50
Коментари Харесай

Увеличението на заплатите на здравните работници: Мнението на експерти

Обявеното през вчерашния ден в допълнение субсидиране на лечебните заведения в размер на 50 млн. лева стана мотив за полемика сред експерти в областта на опазването на здравето. В утринния блок на Българска национална телевизия бяха здравната сестра Елена Тонева, ръководителят Федерацията на синдикатите в опазването на здравето към КНСБ доктор Иван Кокалов и съпредседателят на Асоциацията на физиотерапевтите в България проф. Видьо Желев.

Целия диалог гледайте във видеото:

Искането беше нарастването на заплатите на медицинските сестри да е до две работни заплати, което не е обещаните 950 лева, съобщи здравната сестра Елена Тонева. Тя посочи, че акцентът в митинга на медицинските служащи не е заплащането, а потребността от промяна в опазването на здравето.

Председателят Федерацията на синдикатите в опазването на здравето към КНСБ доктор Кокалов съобщи, че би трябвало да има правила за съставянето на работни заплати в обществения здравен бранш. По думите му, начална заплата от 950 лева за медицинските сестри надвишава първичното възнаграждение за някои експерти и се разгласи срещу взимане на решения под „ напън на улицата “.
 Правителството утвърди спомагателни 50 млн. лева за лечебните заведения Правителството утвърди спомагателни 50 млн. лева за лечебните заведения
Правителството утвърди спомагателни 50 мнл. лева за субсидиране на лечебните заведения, което ще направи допустимо медицинските сестри да получат 950 лв. стартова...

Проф. Видьо Желев, съпредседател на Асоциацията на физиотерапевтите в България, акцентира потребността от основаване на съсловна организация на физиотерапевти, които са експерти в опазването на здравето.

Той посочи, че кинезитерапевтите и рехабилитаторите би трябвало да бъдат обединени под статута на физиотерапевти, което ще се отрази и върху правилното възнаграждение. По думите му, главната заплата за рехабилитаторите е 680 лева, а за кинезитерапевтите - 780 лева по рамковия контракт.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР