Обявеното от вицепремиера и икономически министър Корнелия Нинова намерение да

...
Обявеното от вицепремиера и икономически министър Корнелия Нинова намерение да
Коментари Харесай

И бизнесът объркан от идеята за форсмажор на Нинова

Обявеното от вицепремиера и стопански министър Корнелия Нинова желание да внесе в Министерския съвет " оповестяване на форсмажор по отношение на войната в Украйна ", което да важи от 24 февруари до края на март и да се отнася " за всички браншове в българската стопанска система ", обърка и представителите на бизнеса.

Докато Българската търговско-промишлена палата (БТПП) побърза през вчерашния ден да приветства бързата реакция на ръководещите, от Българската стопанска камара (БСК) обясниха за " Сега ", че няма по какъв начин държавното управление да " разгласи форсмажор ", тъй като такава опция не е планувана нито в интернационалното, нито в българското право.

И двете работодателски организации имат правата да издават документи за форсмажорни условия - непредвидени и непредотвратими събития, поради които не може да се извършват отговорностите по търговски контракти.

Изказването на Нинова към този момент провокира спор в Народното събрание и опозицията изиска тя и министър председателят Кирил Петков да се явят пред депутатите и да обяснят какво тъкмо счита да одобри държавното управление и дали няма да блокира осъществяването на договорите в страната. Коалиционните сътрудници също не бяха единни в мнението си - само Българска социалистическа партия отбрани желанието на лидерката си.
Вицепремиерът и министър на стопанската система Корнелия Нинова отговори на рецензиите с обяснението, че бизнесът е този, който на 8 март е изискал оповестяване на форсмажор.

Става дума за писмо на БТПП до премиера, с което се желае в незабавен порядък да бъде публикуван акт на Министерски съвет, на Министерството на стопанската система или на Министерството на външните работи, " констатиращ войната в Украйна, което е типичен случай на съществуване на форсмажор ".

От БТПП показват в писмото си, че поради военните дейности в Украйна и глобите против Русия и Беларус зачестяват настояванията от български компании за документи за форсмажор, с които да се удостовери настъпило непреодолимо събитие от ексклузивен темперамент.

Този документ е нужен на българските компании, с цел да го показват на своите сътрудници за освобождение от неустойки при закъснение в осъществяването на договорите. Наличието му стопира осъществяването по контракта, до момента в който непреодолимата мощ не отпадне.

При издаване на такива документи БТПП се базира на публични документи, издадени от държавни органи, по тази причина от палатата упорстват Министерският съвет да издаде общ или за настрана събитие акт, в който да се опише по кое време е зародило изключителното събитие, какви ограничения са подхванати и други

Търговската палата показва също, че ще е потребно, в случай че на един уебсайт на държавна институция се разгласяват всички актове на български държавни органи и на европейски органи, свързани с войната в Украйна и последвалите наказания.

Според БСК обаче не е нужно страната да излиза с някакъв акт.

" Единственото, което може да направи държавното управление, е да разгласява на едно място - да вземем за пример страницата на Министерски съвет, всички позиции, решения, документи в тази връзка, с цел да може засегнатите компании, когато решат да вадят документ за форсмажор, бързо да се снабдят с нужната документи ", уточни ръководителят на БСК Добри Митрев.

" Сертификат за форсмажорни условия се издава за всеки съответен случай, за всеки съответен контракт и след обзор и изследване дали настояването дава отговор на изискванията за непреодолима мощ ", изясни Митрев.

Той уточни, че по време на ковид-ограниченията в пандемията удостоверения за форсмажорни условия са се издавали на компании въз основата на Закона за изключителното състояние и на заповедите на Министерството на здравеопазването, с които се забраняваха разнообразни действия.

От началото на войната в Украйна и последвалите стопански наказания против Русия и Беларус в БСК към този момент са издадени няколко форсмажорни документа. Основание за изваждането им е било известието на Еврокомисията за възбрана на разплащането с евро с контрагенти в Русия, както и решенията за наложени наказания на съответни компании.

" Постановяваме и отводи, тъй като изследването е посочило, че проблематичните покупко-продажби, не са били свързани с военните дейности в Украйна, нито с наложението наказания да не се търгува с Русия или с Беларус. Искане на документ за форсмажор поради скъпия ток, да вземем за пример, не е непреодолима мощ ", уточни Митрев.

Според него няма никаква заплаха компаниите всеобщо да спрат да извършват контракти си, тъй като форсмажорни документи се издават единствено след съществено изследване.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР