Обявено е високо ниво на заболеваемост от грип и остри

...
Обявено е високо ниво на заболеваемост от грип и остри
Коментари Харесай

Грипът превзема нови области в страната

Обявено е високо равнище на заболеваемост от грип и остри респираторни болести в страната. След Перник в грипна зараза от четвъртък е към този момент и област Пазарджик. Всеки миг такава ще бъде оповестена в Пловдив и София-град; на прага са още Благоевград, Бургас, Варна, Видин, Разград и Силистра.

В Пазарджик от 19 до 23 януари в това число се приключват образователните занятия, женските и детски съвещания, плановите интервенции, свижданията, заяви доктор Магдалена Станева, шеф на Дирекция „ Надзор на заразните болести“ в Регионалната здравна ревизия. Щамът, който върлува в региона, е „ Ямагата“ от вид Б, като заболеваемостта е висока – 255 на 10 000 души.

Общо в страната са регистрирани близо 7 хиляди нови случая на грип и остри респираторни болести единствено в границите на седмица – от 08 до 14 януари, сочат данни на Националния център по заразни и паразитни заболявания. Предходната седмица случаите са били малко над 4500.

Заради неприятна метеорологична конюнктура и риск от зараза в 60 учебни заведения в страната няма да има образователни занятия, оповестиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката. 40 от тях са в област Перник.

Дете на 3 година с затруднения след грип от варианта Хонконг е било признато в болничното заведение в Шумен. Двамата му родители също са с грип, само че не от този вид. Лабораторно проучване е потвърдило вируса.
Има нарастване на болните от респираторни болести в Шуменско, сподели епидемиологът на РЗИ-Шумен доктор Марко Марков. Още през предходната седмица са регистрирани 168 болни на 10 000 души – грипна зараза се афишира при над 220 заболели на 10 000 население.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР