Обявено е извънредно положение в северозападните територии на Канада поради горски пожари

...
Правителството на Северозападните територии на Канада обяви извънредно положение във
Коментари Харесай

Правителството на Северозападните територии на Канада обяви извънредно положение във вторник поради горски пожари, които до голяма степен унищожиха една отдалечена общност и също така представляват риск за териториалната столица Йелоунайф.

Декларацията дава на властите допълнителни правомощия за реагиране при извънредни ситуации и подчертава несравнимите щети, нанесени от пожари досега тази година.

„Това позволява на (правителството) да придобие и разположи необходимите ресурси в подкрепа на управлението на този безпрецедентен сезон на горски пожари и защита на здравето и безопасността на жителите на Северозападните територии“, се казва в изявление на териториалното правителство.

Канадското правителство заяви във вторник, че е одобрило федерална помощ за борба с горските пожари и е разположило въоръжени сили, за да помогне с усилия за гасене на пожари в района.

„Ние работим в тясно сътрудничество с правителството на Северозападните територии, за да гарантираме, че общностите имат необходимата подкрепа“, каза в изявление канадският федерален министър за готовност при извънредни ситуации Харджит Саджан.

Град Йелоунайф също обяви местно извънредно положение късно в понеделник, за да се подготви за потенциални рискове от горски пожари наблизо. Декларацията е направена като предпазна мярка и жителите не са били пуснати в известие за евакуация, се казва в изявление на градските власти.

„Жителите трябва запазете спокойствие и се уверете, че са подготвени в случай, че ситуацията се промени“, каза кметът на Йелоунайф Ребека Алти.

Йелоунайф е столицата на Северозападните територии и се намира на 450 км (280 мили) южно от Арктическия кръг. С около 20 000 жители, това е едно от най-големите селища в слабонаселения север.

През уикенда на жителите на повечето общности в района на Южни роби в Северозападните територии, разположен по протежение на границата с Албърта, беше наредено да се евакуират.

Селцето Ентърпрайз, селище с малко над 100 души, беше почти напълно унищожено от пожар, съобщи CBC News във вторник, цитирайки кмета на Ентърпрайз.

Горски пожари са обхванали части от почти всичките 13 канадски провинции и територии тази година , налагайки евакуации на домове, прекъсвайки производството на енергия и привличайки федерални, както и международни противопожарни ресурси.

Повече от 130 000 квадратни километра земя са изгорени, най-много в историята за този етап от сезона, и близо 168 000 души са бяха принудени да се евакуират в даден момент.

Северозападните територии досега са имали 265 горски пожара тази година, много повече от 10-годишната им средна годишна стойност от 185.

(REUTERS)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР