Обявеният за 15-ти септември протест на ловците няма да се

...
Обявеният за 15-ти септември протест на ловците няма да се
Коментари Харесай

Протестът на ловците срещу забраната за лов на диви свине се отлага засега

Обявеният за 15-ти септември митинг на ловците няма да се състои. Причината е, че те са получили обещания ограниченията за биосигурност да бъдат облекчени, а ловният сезон да бъде открит по-рано. Очаква се още да бъде позволен груповият лов на диви прасета за три дни от седмицата при засилени ограничения за стерилизация на хора, кучета и коли.

Десислав Маринов е в ловната дружинка на село Николово. Казва, че още преди появяването на огнищата от Африканска чума по свинете в землището им е имало 20 диви прасета. Заради възбраната да бъдат отстрелвани обаче, те се трансформират в евентуални носители на болестта. Затова от самото начало той и сътрудниците му упорстват да бъде позволен груповият лов с кучета на диви прасета.
Десислав Маринов - ловджия: В тия зони в този момент допускам, че фрапантно ще понижим броя на дивата свиня.
Промените в Закона за лова, които се разискват в Народното събрание, дават опция на министъра на земеделието да усили или да понижи ловния сезон.
Галин Григоров - регионален шеф на Русе: Очакванията са, че най-късно в първите дни на октомври ще бъде позволен свинският лов на територията на цялата страна.
Според ловците, в инфектираните зони ловът също ще бъде позволен от евентуално през октомври, само че при доста строги ограничения за биосигурност.
Галин Григоров - регионален шеф на Русе: Това включва стерилизация на коли, на облекла, съблюдаване на избрани места, през които ще се влиза и излиза в ловните полета.
Представители на ловците са безапелационни, че имат подготвеност за митинг, в случай че не бъдат изпълнени декларираните ограничения.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР