Обявените с много шум от Илон Мъск Досиета на Туитър

...
Обявените с много шум от Илон Мъск Досиета на Туитър
Коментари Харесай

Досиетата на Туитър: как Илон Мъск подхранва конспиративните митове


Обявените с доста звук от Илон Мъск " Досиета на Туитър " трябваше да покажат по какъв начин в компанията са били цензурирани неуместни отзиви. Тези така наречени разкрития не са нови, по тази причина пък приказват доста за самия Мъск.

" Обществото заслужава да знае какво в действителност се е случило ", написа в края на ноември за платформата, която закупи през октомври за 44 милиарда $. Мъск намекваше за изявленията на по този начин наречените " Досиета на Туитър " - поредност от вътрешни документи на обществената мрежа, които Мъск даде на определени публицисти.

Големият скандал обаче по този начин и не се състоя. Особено отвън Съединени американски щати “Досиетата на Туитър "  не притеглят изключително внимание - като се изключи кръговете на тайните теоретици. Там Мъск е възхваляван като просветник, който е разкрил " корупцията в Туитър ", с цел да направи допустимо " огромното събуждане ". Но какво въобще има в “Досиетата на Туитър "?

" Повечето от тези неща са известни от дълго време "

" Досиетата на Туитър "  се състоят от дванайсет доклада, които бяха оповестени поредно в от публицисти, определени от Мъск. Общото сред всички тях е, че имат за цел да покажат по какъв начин Туитър е лимитирал аудиторията на някои отзиви и консуматори и по какъв начин обществената мрежа си е сътрудничила с разследващи организации и държавни структури.

Този разказ, който от години се популяризира от тайната идеология и десните кръгове в Съединени американски щати, е съзнателно поднесен от Мъск с " Досиетата на Туитър ", споделя Катя Муньос, теоретичен помощник в Германското сдружение за външна политика (DGAP). " По отношение на наличието те съвсем не носят нова информация. Повечето от това е известно от дълго време ", показва тя.

Лаптопът на Хънтър Байдън
Редакцията предлага
Наред с други неща, " Досиетата на Туитър "  преразказват историята за преносимия компютър на. По време на акцията за президентските избори през 2020 година вестник " Ню Йорк Поуст " разгласява публикация за документи от преносим компютър, който Хънтър Байдън е оставил в сервиз и след това не си е взел. Имейли от него разкриват, че Хънтър Байдън е имал бизнес връзки в Украйна и Китай, които са се възползвали от политическото въздействие на фамилията му. Автентичността на преносимия компютър и документите дълго време беше предмет на разгорещени разногласия, само че в този момент се счита за сигурна.

В Туитър обаче линковете към публикацията в " Ню Йорк Поуст "  бяха блокирани, а акаунтът на вестника - краткотрайно спрян. Компанията обосновава дейностите си със личните си условия: Разпространението на информация, получена посредством хакерство и съдържаща персонална информация, е неразрешено.

След рецензии тогавашният основен изпълнителен шеф на Туитър Джак Дорси се извини, само че отхвърли всякаква политическа пристрастност. Акаунтът беше отблокиран и информацията можеше да се популяризира още веднъж.

Въпреки това Мъск твърди, че Туитър е работил по разпореждане на държавното управление. Според журналиста Мат Тайби, който е редактирал тази част от " Досиетата на Туитър ", обаче няма доказателства за това. Освен това по това време към момента не е президент на Съединени американски щати.

Свободата на словото против битката с дезинформацията

" Това, което е в действителност забавно в `Досиетата на Туитър`, е, че те ни дават визия за вътрешните диспути в компанията в в действителност сложните моменти ", споделя Муньос. Файловете демонстрират какъв брой мъчно е било за компанията да взема решения, като да вземем за пример блокирането на профила на някогашния президент Доналд Тръмп след. " Фактът, че някои от вътрешните полемики са били доста разгорещени, също демонстрира, че обвиняванията на Мъск за политическа цензура от страна на Туитър са безпочвени. "

" Във време, когато в обществените мрежи се популяризира толкоз доста, е разумно да има подобаваща сдържаност. Едва ли е изненадващо, че огромните обществени мрежи като Туитър поддържат контакти с разследващите служби ", разяснява Марейл Ихде от мрежата за политически съвещания Polisphere.

" Това е политическа акция "

Миро Дитрих, старши откривател в CeMAS (Център за мониторинг, разбор и стратегия), счита, че Мъск преследва свои лични цели с “Досиетата на Туитър ”: " Това е доста ясна политическа акция. "

Вместо да се концентрира върху прозрачността, той избра единствено публицисти, които споделят неговите политически възгледи. От друга страна, Мъск не разгласява всички документи, а единствено определени.

" Така публицистите вършат пиар на Мъск. Би било транспарантно, в случай че те можеха да търсят свободно в данните ", споделя Дитрих. Бившият основен изпълнителен шеф и съосновател на Туитър Джак Дорси също разкритикува Мъск за това и го прикани да разгласява всички вътрешни документи едновременно и " без филтри ".

Мъск възроди извънредно десни сметки

В имейл до Мъск заплашва да съди всеки чиновник, който изнесе вътрешно наличие в медиите, оповестява журналистката Зоуи Шифър - тъкмо това, което той прави с " Досиетата на Туитър ". Мъск също по този начин блокира сметки в обществената мрежа, които не му се нравят, в това число няколко публицисти от одобрени медии.

Мъск отблокира профила на някогашния американски президент Доналд Тръмп

" Политическото позициониране на Мъск в действителност е относително ясно - от десен либертарианец до извънредно десен и идеолог на конспирациите ", споделя Ихде от Polisphere. " Публикациите се вписват в неговия светоглед, че държавните управления подписват някакви секрети съглашения при закрити порти. По този метод той поддържа концепциите на доста, популяризирани в Съединени американски щати. "

Наред с други неща Мъск реактивира и голям брой сметки на десни екстремисти и антисемити, като тези на Кание Уест или. Според изследване на английската неправителствена организация " Център за предварителна защита на онлайн омразата "  броят на расистките, хомофобските и женомразките туитове се е нараснал внезапно под неговата закрила. Ихде счита, че това развиване е доста рисково: " То може да докара до радикализиране на хората и до ненавист, която да прерасне в дейности. "
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР