Обявените по-рано днес от правителството антикризисни мерки очаквано скараха управляващи

...
Обявените по-рано днес от правителството антикризисни мерки очаквано скараха управляващи
Коментари Харесай

Грях ли са правителствените мерки? Управляващи и опозиция се скараха за плана на кабинета -

Обявените по-рано през днешния ден от държавното управление антикризисни ограничения предстоящо скараха ръководещи и съпротива. Мненията на специалистите в Народното събрание се разминаха фрапантно - някои дефинираха предложенията като обществени и нужни, а други - като закъснели и проинфлационни.

Йордан Цонев от Движение за права и свободи дефинира държавните ограничения като " закъснели и без фокус ". Депутатът разяснява, че огромен пропуск в предложенията е неналичието на хрумвания за земеделието поради плануваната продоволствена рецесия в международен мащаб.

Той укори ръководещите, които нямали никакво предпочитание за разговор с опозицията. Цонев обаче съобщи, че предлагането за облагане на свръхпечалбите на енергийните сдружения е откраднато от тях, до момента в който законопроектът им не се позволява в зала.

Очаквано ГЕРБ-СДС  също разкритикуваха държавните ограничения. Бившият обществен министър Деница Сачева прикани пенсионерите да не слушат ръководещите и съобщи, че нарастването ще е към 30 лева без добавката, което не е 21%. Тя укори ръководещите, че не са коментирали нищо за обществените и инвалидните пенсии, които оставят хората, които разчитат само на тях, под линията на беднотия. Тя дефинира ограниченията като " популизъм и огромна безнаказаност за бъдещето " и аргументира тезата си със периодите, в които се чака да влязат в действие.

Сачева укори и лансираната теза, че парите за ограниченията идват от спрените обири. Според нея сумите за всички оферти ще дойдат от заеми. 

Делян Добрев пък счита, че " единственото, което ни подсигуряват тези ограничения, е че ще станем по-бедни ". Той добави, че предложенията са проинфлационни и " грях на държавното управление ". Депутатът съобщи, че посредством на мерките България изгуби всички шансове за влизане в еврозоната на 1 януари 2024 година

Добрев счита още, че предложенията за диференцираното Данък добавена стойност са потвърдено неработещи. Томислав Дончев беше по-краен и съобщи, че държавното управление предлага " ограничения, в поддръжка на инфлацията ". Той е безапелационен, че отпадането на Данък добавена стойност за хляба няма да понижи крайната цена, а мярката е " в поддръжка на търговеца ". Дончев предвижда, че предлагането за отстъпки за горивата ще провокират безпорядък по бензиностанциите.

Тома Биков пък съобщи, че предложенията на кабинета не целят да разрешат рецесията с инфлацията, а рецесията в държавното управление. По думите му през днешния ден ръководещите са почнали предизборната акция, тъй като ограниченията са стъпка към финансова рецесия, стъпка, която цели да завоюва малко политическо време.

Лидерът на " Възраждане " Костадин Костадинов дефинира ограниченията като закъснели, тъй като държавното управление тичало след събитията.

Той изиска договаряния с " Газпром " и заплащане в рубли за съветски газ и си приписа предлагането за Данък добавена стойност за хляба. Костадинов сподели, че парламентарната му група е вносител на такова и дефинира ръководещите като " лицемери ". " Възраждане " фактически имаше подобен законопроект, само че той оферираше се отпадане на Данък добавена стойност за всички храни и питиета от дребната кошница, парно, вода, ток, газ, медикаменти. Тези, другояче добре звучащи хрумвания, биха ощетили бюджета с 4 милиарда лева

Венко Сабрутев от " Продължаваме промяната " дефинира ограниченията като " антиинфлационни ". По думите му държавното управление се е насочило към помощи за най-засегнатите от инфлацията лица - пенсионерите и фамилиите. Депутатът обясни, че лимитът за зареждане на гориво с понижение е 50 литра на зареждане, а не на месец, както бе в началото препоръчано. Той добави, че към момента се работи върху механизма за надзор. 

Сабрутев разяснява още, че ограниченията ще се финансират както от бюджета, по този начин и препоръчаното в допълнение облагане на свръхпечалбите. По думите му с помощта на тази мярка ще бъдат обезпечени спомагателни 2 милиарда лева

Борислав Гуцанов от Българска социалистическа партия дефинира ограниченията като " обществени ". 

Депутатът от левицата не даде съответен отговор на въпроса от кое място ще дойдат необходимите средства, с цел да покрият показаните през днешния ден ограничения. Той обаче счита, че плановете са направени и приходите ще стигнат. 

" Успяхме да създадем допустимо най-хубавото в една извънредно тежка и сложна обстановка ", съобщи той.

Гуцанов твърди, че отпадането на Данък добавена стойност за хляба ще понижи крайната цена. По думите му, в случай че в този момент цената е 2 лева, то след въвеждането на мярката ще стане 1,60 лева

Председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански от  " ИТН " съобщи, че ограниченията са признати без да има планове и разбори за резултата от предложенията и нужните суми. Той дефинира концепциите на държавното управление като " спуснати ", част от които " може би ще работят ". Каримански има запаси за нарастването на акциза за тютюневите произведения. (Такава мярка не бе обявена на брифинга в Министерски съвет - б.a.)

Мартин Димитров от " Демократична България " добави, че въпросът за лимита от 50 литра за отстъпка при зареждане на гориво към момента не е дефинитивно затворен. Той регистрира, че все още предлагането е лимитът да важи за всяко зареждане за най-евтините горива.

Според него ограниченията не са проинфлационни. По думите му ограничител на инфлацията е бюджетният недостиг, който няма да се усилва над контрактуваното.

Димитров, чиято парламентарна група е твърдо срещу намаляването на Данък добавена стойност за хляба, съобщи, че от десницата са настояли за спомагателна работа с браншовите организации, които би трябвало да подсигуряват, че отпадането на налога ще се отрази на крайната цена.

Той добави, че тази мярка може да проработи, само че при спомагателна работа. Депутатът изясни, че е необходима и законотворческа активност, която да подсигурява, че ще има резултат върху крайната цена. Демократична България е отстъпила, само че отговорността ще се носи от държавното управление, добави депутатът.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР