Обявени са 27 търга за наем на ивици с тайно

...
Обявени са 27 търга за наем на ивици с тайно
Коментари Харесай

Старият екип на Ангелкова и ДПС прави нови търгове за плажове

Обявени са 27 търга за наем на линии с скрито наддаване за интервал от 5 години

Екипът на някогашния министър на туризма Николина Ангелкова от ГЕРБ и Движение за права и свободи продължава да работи в Министерството на туризма и към този момент прави нови търгове за плажове по Българското Черноморие.

Ведомството, което се ръководи от министър Христо Проданов (БСП), e оповестило 27 търга за наем на линии с скрито наддаване за интервал от 5 години, откри от информация в интернет страницата на министерството. Директор на дирекция „ Управление на морските плажове “ е Екатерина Дацова. Тя е от времето на Николина Ангелкова и не беше заменена и от служебния министър Стела Балтова. Срещу Дацова е имало сигнали и следствие от редица институции, измежду които и Национална агенция за приходите, по отношение на нейната работа и приходи, разкри предходната година Offnews. Тя е доведена щерка на някогашния градски прокурор на София Нестор Несторов. Нейният брат е Александър Несторов, който е народен представител от Движение за права и свободи.

Правителството се сменя, министърът на туризма също, само че старите практики в ръководството на плажовете, не престават, разясниха пред TravelNews представители на Асоциацията на концесионерите на морски плажове. От февруари насам са оповестени 27 търга с скрито наддаване за отдаване чартърен на морски плажове, като множеството са много апетитни и известни. В момента текат процедурите за „ Царево – Попски “, „ Елените 1 “, „ Бяла Централен 3 “, „ Поморие – Буната “, „ Къмпинг – Китен “, „ Къмпинг – Делфин “, „ Божурец – Попола 2 “, „ Бяла – Централен 5 “, „ Рибарски – изток “, Варна, „ Рибарски – запад “, „ Крапец – север “, „ Фичоза “ – Варна, „ Попски плаж – север 5 “ - Царево, „ Поморие – Почивни станции “, „ Моби Дик “ - Варна, „ Бяла – Централен 1 “, „ Бяла – Чайка “ и „ Нов плаж “.

За други към този момент има избрани спечелили със заповед на министър Христо Проданов. Прави усещане, че компанията „ Пи ар ди “ ЕООД, ще ръководи два плажа за 5 години. Това са апетитните „ Равда-юг 2 “ и „ Несебър изток “. Наемът за плажа на Равда е единствено 5700 лева без Данък добавена стойност на година с цени на шезлонгите и чадърите по 10 лева На Несебър ще заплаща единствено 9500 лева на година при цени на шезлонги и чадъри също по 10 лева Компанията е благосъстоятелност на Диана Масова и е записана в „ Драгалевци “, демонстрира информация в „ Търговския указател “.

Новият наемател на плаж „ Бяла Централен 1 “ е компанията „ Съни холидей 12 “ ООД със притежатели Борис Данчев и Мартин Бакърджиев. Тя е предложила най-хубава цена от 5000 лева без Данък добавена стойност на година с цени на чадъри и шезлонги по 10 лева

Три плажа в Балчик – „ Балчик – Двореца – север “, „ Двореца “ и „ Балчик – Двореца – юг “ ще бъдат стопанисвани от Държавен културен институт „ Културен център Двореца “ против 24 000 лева без Данък добавена стойност на година. Цената на шезлонгите и чадърите ще е по 8 лева

На плаж „ Черноморец “ влиза компанията „ Ирис – Ка 99 “ ООД на Борислав Калоянов и Катя Калоянова. Наемът е 66 826.42 лева на година с цена на чадър 8 лева, а на шезлонг – 5 лева Плажът „ Къмпинг Европа “ в Поморие се взима от „ Сънрайз клуб “ ЕООД за 11 000 лева на година с цени от 7 лева за чадър и шезлонг. Собственик на компанията е Гълъбин Борисов.

Плаж „ Нос Иканталък “ край Каварна ще се ръководи от „ Криейтив груп “ ЕООД за 23 014.80 лева с цени на шезлонг и чадър от 9 лева Собственик на компанията е Златомир Стоянов. На „ Бяла-юг “ влиза „ Синерджи “ ЕООД против 11 000 лева на година с рекордните цени от 15 лева за шезлонг и чадър. Собственик на сдружението е Милица Дамянова, демонстрира информация в „ Търговския указател “.

При деликатен обзор на документите се вижда, че има голям брой съмнителни неща. Най-фрапиращото са началните цени на търговете. Обратно на логиката колкото е по-малък е плажът, толкоз по-висок наем желаят от министерството. В посочените квадратури са единствено пясъчните плажни площи без скалистите крайбрежия. Така да вземем за пример за атрактивния плаж „ Поморие - Буната “, който е с размер на 2 574 кв., страната слага начална цена на търга 8 725,56 лева без Данък добавена стойност. Докато за плаж „ Къмпинг Делфин “, който е с два пъти по-голяма дейна плажна повърхност от 5 261 кв. м, екипът на Дацова слага начална тръжна цена на обекта единствено 11 398 лева без Данък добавена стойност. Обособена обособена част от морски плаж „ Бяла – Централен 5 “ с дейната плажна повърхност в размер на 8 678 кв., началната цена на обекта, е 11 515.48 лева без Данък добавена стойност.

Друг образец са тръжните цени на „ Божурец – Топола 2 “, който е с дейна плажна повърхност 4 341 кв. м. Началната цена на търга е 3693,60 без Данък добавена стойност. В същото време за два пъти по-малкия плаж „ Нос Иканталък “, който е с размер на 1 573 кв. м, страната организира търг с начална цена 8044.07 лева без Данък добавена стойност.

Практиката на дирекцията за плажовете на екипа на Дацова е да употребява услугите на оценители, които обаче не е ясно на какви критерии стъпват при определянето на началните цени на търговете за наем и концесия, обясниха от Асоциацията на концесионерите на морски плажове. За някои плажове към този момент стартират правосъдни борби, защото изгубили претенденти, са подали тъжби пред административния съд. Според тях има нередности в документите, извършените търгове и решенията на комисиите. Министърът на туризма Христо Проданов разгласи пред TravelNews, че ще ревизира всеки случай с подадена тъжба.

Туристическият бизнес и ръководещата коалиция от дълго време чакат смяна в министерството и промяната на шефа на дирекция „ Управление на морските плажове “ Екатерина Дацова. На този стадий мъчно може да бъде уволнена, тъй като е държавен чиновник и законът я пази. Христо Проданов загатна при представянето на екипа си в Народното събрание при започване на мандата, че първо би трябвало да се извършат кадрови промени, с цел да може да стартира и проверката на концесиите. Той добави, че има стихотворец съдружен ангажимент за инспекция на договорите. „ Не е стартирала тази процедура по простата причина, че сега екипът в този отдел е същият, който е провел тези процедури. Мисля, че няма да е доста дейно да ревизират личната си работа обратно в годините. Първо би трябвало да има някаква смяна, с цел да има в действителност една действителна и стойностна инспекция “, изясни тогава министър Проданов.

В съдружното съглашение за съставянето на държавното управление е записано изцяло преразглеждане на досегашната политика за даване на концесия на морските плажове. „ Продължаваме промяната “, Българска социалистическа партия, „ Демократична България “ и „ ИТН “ се сплотиха за унищожаване на концепцията българските плажове да се отдават на концесионни контракти след разбор и необятно разискване.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР