Обявената рекордна помощ като компенсация към бизнеса заради скъпата електроенергия

...
Обявената рекордна помощ като компенсация към бизнеса заради скъпата електроенергия
Коментари Харесай

Богомил Манчев, "БУЛАТОМ": Рекордната компенсация към бизнеса за скъпия ток не е достатъчна

Обявената рекордна помощ като отплата към бизнеса поради скъпата електрическа енергия изрично не е задоволителна. Това разяснява в " Денят стартира " Богомил Манчев, ръководител на УС на " БУЛАТОМ ". Безконтролното увеличение на цената на газта и увеличението на излъчванията не може да бъде планувано и да се знае какво ще се случи и дали обезщетенията ще са ок, счита Манчев.



За мен най потърпевшите са така наречен нестопански обекти, които са на свободния пазар - лечебни заведения, учебни заведения, читалища, общински препоръки, за тях не знам какви ще са обезщетенията. 200 милиона са отделени за топлоенергия и уповавам се, че ще отидат тъкмо за тези институции, съобщи специалистът.

Докато са дали своят вот оня ден с какви пари ще компенсират, газът се усили с 30. Има доста производства, които са директно подвластни от днешната цена и всички тези бързоконсумативни артикули зависят от днешната цена, добави Манчев. Според него, държавното управление би трябвало да реши от кое място ще употребява толкоз доста пари, като е редно те да не са единствено от АЕЦ " Козлодуй ".

Всеки ден би трябвало проект какъв брой пари ще се връщат назад към тези, които не могат да платят силата си, добави Манчев. Той изясни, че ние към този момент нямаме никакъв избор - би трябвало да създадем АЕЦ " Белене " и 7 и 8 блок на АЕЦ " Козлодуй " поради така наречен пътна зелена карта. До 2050 година би трябвало да създадем беземисионна стопанската система си, най-вероятно никой няма да успее да го направи, само че това е огромната цел, счита специалистът.

Според Манчев, у нас би трябвало да се вършат доста ВЕИ-та, защото се чака да се появят над 1000 мегавата слънце в конфигурирани мощности.

Относно наложения мораториум върху цените на тока, водата и парното до март 2022 година, той съобщи че това е един от методите на решение на казуса с високата цена.

Но трябваше да може да се направи доста бърза преценка на енергийно бедните фамилии. Смятам, че трябваше да подкрепим тях не като им дадем пари, а количество сила, което да употребяват и страната да я заплати.

Естествено, че след мораториума ще се събудим с доста по-високи цени, тъй като се е натрупал този недостиг, акцентира Манчев. Надяваме се, че цената на газта ще се поуспокои следващата година по това време, цената на електрическата енергия ще стартира да пада през второто тримесечие на годината поради снеготопенето, изясни той.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР