Обявената през януари тримесечна акция за противодействие на битовата престъпност,

...
Обявената през януари тримесечна акция за противодействие на битовата престъпност,
Коментари Харесай

Безславно е приключила борбата на ГЕРБ с престъпността по малките населени места

Обявената през януари тримесечна акция за противопоставяне на битовата престъпност, за която бяха отпуснати 7 млн.лв. е завършила безславно при започване на април, когато са били уволнени назначените в хода ѝ чиновници на Министерство на вътрешните работи. Това се схваща от отговор на вътрешното министерство до в. " Сега " по Закона за достъп до социална информация.

484-ма души са били назначени единствено за три месеца със заплата сред 471 и 515 лева Основните ѝ цели - служител на реда във всяко обитаемо място и повече униформени на улицата, въобще не са изпълнени.

Тримесечната интервенция бе оповестена през януари от тогавашния вътрешен министър Румяна Бъчварова на последното съвещание на кабинета. Тогава държавното управление отпусна в допълнение 7 млн. лева, които трябваше да се похарчат за нови коли, както и за повече гориво, с цел да могат служителите на реда да обикалят повече дребни обитаеми места. Бъчварова разгласи, че отпуснатите пари не са от партиен нарцисизъм. Очакванията тогава бяха и за повече назначения с отпуснатите пари, измежду които и пенсионирани служители на реда, които да пазят постройките на Министерство на вътрешните работи, а на улицата да излезе повече еднообразен състав. Резултатът обаче е 484-ма назначени единствено за три месеца.

Освен това в отговора се споделя, че " при осъществяване на подбора няма правна опция да се назначат единствено лица, които са били чиновници, заради което са назначени както някогашни чиновници на Министерство на вътрешните работи, по този начин и други лица, които са отговаряли на условията за заемане на длъжността според длъжностната характерност ".

Нови назначения не се плануват. " Съгласно докладни мемоари на шефовете на дирекция " Човешки запаси " и дирекция " Планиране и ръководство на бюджета " към 28 април 2017 година по бюджета на Министерство на вътрешните работи за 2017 година не са налице условия за застраховане на нужните средства за финансово обезпечаване до края на 2017 година на спомагателен щат за длъжностни лица, работещи по трудово правно отношение. Освен това няма съображение за вдишване на ангажимент за обезпечаване на средствата по бюджета на Министерство на вътрешните работи за 2018 година ", оповестяват от Министерство на вътрешните работи.

Освен харченето на парите нищо друго не е изпълнено към днешна дата, показва вестникът. Обявена е и социална поръчка за покупка на коли, която би трябвало да завърши през есента.

За три месеца Министерство на вътрешните работи е изхарчило близо 1.2 млн. лева за горива, поправки, командировки и така нататък, се схваща от отговора на ведомството. На въпроса с какъв брой километра са нараснали обходите си полицейските патрули, от там дават отговор: " Не се обработва информация по посочения аршин ". По същия метод се дава отговор и на питането дали старите коли са пренасочени към дребните обитаеми места, каквато бе концепцията през януари. Уклончиво се дава отговор и на въпроса обезпечено ли е полицейско наличие на всички места.

" Създадена е организация за обезпечаването на спомагателни сили и средства по отдалечените места за възстановяване на работата по противопоставяне на похищенията по отношение на собствеността на жителите - обири и грабежи, и за обезпечаване на 24-часовото полицейско наличие в тези региони ", написа в отговора. Организацията и всички останали аспекти от интервенцията са били със период на валидност април, когато е завършила интервенцията, се схваща от отговора на вътрешното министерство.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР