Обявената от главния прокурор Иван Гешев война срещу спекулата дава

...
Обявената от главния прокурор Иван Гешев война срещу спекулата дава
Коментари Харесай

Прокуратурата започна дело за спекула заради маски от 10 лв.

Обявената от основния прокурор Иван Гешев война против спекулата дава първи резултати. Софийската районна прокуратура е образувала дело за спекулативно повишени цени на защитни маски, оповестиха от държавното обвиняване. Разследването се води против търговец, продавал маски против 10 лева броя.

Въпросната аптека се намира на столичния бул. " Янко Сакъзов ". Разследването е почнало след сигнал на жител. Аптеката е била посетена от служители на реда.

" При осъществена инспекция на място от чиновници на Пето районно ръководство е открито, че търговецът фактически продава маските на посочената цена. В снети пояснения търговецът декларирал, че закупил защитните средства на цена от 4 лв. за брой, разноските му за преопаковане (поставяне в обособен плик) възлизали на 1 лев за една маска. Върху това се начислявало Данък добавена стойност, а облагата възлизала на 4 лв.. Търговецът обяснил още, че защитните маски не били за еднократна приложимост, а тяхното прилагане можело да се реализира в продължение на 48 часа ", написа в известието на прокуратурата.

Делото формирано по характерния текст от Наказателен кодекс за " битка със спекулата ". Тази наредба планува наказване за всеки, който " продаде стока на цена над избраната или преди да е избрана или одобрена по открития ред или получи за услуга заплащане, по-голямо от законно допустимото ". Текстът е подложен на критика от мнозина адвокати с обяснението, че е неприспособим в изискванията на пазарна стопанска система, където цената би следвало да се дефинира от търсенето. Съвсем неотдавна обаче тази наредба бе осъвременена. С приемането на Закона за изключителното състояние бе изменен и Наказателен кодекс. Сега към този момент за същото закононарушение, в случай че то е осъществено при оповестено изключително състояние, се плануват от една до три години затвор и санкция от пет до 10 хиляди лв..

Засилена работа по линия на спекулата бе оповестена неотдавна от основния прокурор Иван Гешев. Той съобщи, че ще се проверяват предпочитано хора, които нарушават карантината си и такива, които се пробват да завоюват с голословно високи цени. Досега обаче спекуланти не се намираха. Миналата седмица четири проверяващи екипа обикаляха столичните аптеки без резултат.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР