Обявената независимост от Каталония и последвалото отнемане на автономия набират

...
Обявената независимост от Каталония и последвалото отнемане на автономия набират
Коментари Харесай

Испания ври! Започва ли гражданската война?

Обявената самостоятелност от Каталония и последвалото лишаване на автономност набират скорост в интернет. „ Ще има ли революция в Испания?” Такива въпроси започнаха да задават интернет издания и консуматори в обществените мрежи, предава Нова телевизия.

Обявената самостоятелност от Каталония и последвалото лишаване на автономност бързо се трансформират в най-коментираната тематика в интернет.

Някои се питат дали събитията ще ескалират.

Други консуматори се радват на новината и считат, че Каталония е получила независимост.

Не липсват и иронични мнения за реакцията на международните водачи.

Каталунският парламент гласоподава резолюция за прокламиране на самостоятелност на Каталуния от Испания. Гласуването беше скрито.

70 гласа бяха " за ", 10 - " срещу ", а 2 - " въздържали се ".


Какво следва оттук насетне?

Обявената от каталунците самостоятелност няма да получи поддръжка от нито една авторитетна страна или институция. Европейската комисия сподели, че нищо не се е трансформирало след вота в Барселона. Още от началото на рецесията Европейският съюз изрично застана на страната на Мадрид и прикани разногласията към степента на самоуправление на Каталуния да се решат с договаряния. Уповавайки се на тази поддръжка и на конституцията на Испания, държавното управление сподели, че ще вкара ред в Каталуния.

Истинският въпрос е по какъв начин Испания ще наложи властта си в Каталуния. Отсега последователи на независимостта плашат с гражданско непокорство, в случай че Мадрид влезе в каталунската полиция, в публичните медии и други институции. Отнемането на автономност по член 155 в никакъв случай не е правено до момента и по какъв начин ще стане практическото му използване, остава мистерия.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР