Обявена за най-добра книга на 2018 г. от „Пъблишърс Уийкли,

...
Обявена за най-добра книга на 2018 г. от „Пъблишърс Уийкли,
Коментари Харесай

Дубравка Угрешич пристига у нас на 23-ти октомври по покана на Софийския университет

Обявена за най-хубава книга на 2018 година от „ Пъблишърс Уийкли ", „ Къркъс Ривюс " и „ Ню Стейтсман ", „ Лисица " пленява читателя с бликащата автентичност и осведоменост на авторката и виртуозното преплитане на действително и мислено
Авторката на „ Баба Яга снесла яйце " и „ Форсиране на романа река " идва у нас на 23-ти октомври по покана на Софийския университет „ Св. Климент Охридски "!

Дубравка Угрешич ще бъде удостоена с почетното звание „ Доктор хонорис идея " на Софийския университет на 23 октомври от 11:00 часа.

На 23 октомври от 19:00 ч. тя ще се срещне с читатели във връзка премиерата на романа „ Лисица " в Камерна зала на Младежкия спектакъл.

Модератор на събитието: Светлозар Желев
С присъединяване на преводачките Жела Георгиева и Русанка Ляпова

Обявена за най-хубава книга на 2018 година от „ Пъблишърс Уийкли ", „ Къркъс Ривюс " и „ Ню Стейтсман ", „ Лисица " (превод: Русанка Ляпова) пленява читателя с бликащата автентичност и осведоменост на авторката и виртуозното преплитане на действително и мислено. От минните полета на Балканите, през Централна и Западна Европа, Русия и Япония, та чак до Гранд Каньон, от потънали в забвение имена на съветския авангард, през Булгаков и Набоков, та чак до българска национална ария, книгата наслагва пластове география, история, литература, обичаи и просвета. Угрешич разсъждава за „ това, по какъв начин се основават разказите " и по какъв начин животът написа романи, за личностното битие като низ от бележки под линия. Фантазия и реалност преливат едно в друго, вплитат се автобиографични претекстове, детайли на есе, критическа публикация, публицистична прозаичност. И току отнейде надникне рижа лисица - като знак или метафора, митично създание, „ тотем на писателите ".

Дубравка Угрешич е родена през 1949 година в Кутина, Хърватия, в семейство на хърватин и българка. По време на етническите спорове в някогашна Югославия при започване на 90-те избира доброволното изгнаничество и интелектуална независимост и емигрира в Холандия. Завидно е умеенето й остро, проницателно и иронично да подлага на „ дисекция " обществения свят и човешкия нрав. С помощта на искрящи асоциации и хрумвания тя разнищва проблемите на идентичността и имиграцията, както и нездравото, постоянно снизходително отношение към дамите писателки. Преведени на повече от 20 езика, творбите й са удостоени с влиятелни оценки, измежду които премията на Берлинската академия по изкуствата „ Хайнрих Ман ", Международната литературна премия „ Нойщадт ", наричана още „ Американската Нобелова премия за литература ", и номинация за Международната премия „ Ман Букър ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР