Обявена за издирване 70-годишна старозагорка беше намерена все още жива

...
Обявена за издирване 70-годишна старозагорка беше намерена все още жива
Коментари Харесай

Истинско чудо! ФБ-група намери изчезнала старица насред речен вир

Обявена за търсене 70-годишна старозагорка беше открита към момента жива три денонощия по-късно посред вир в река край село Ракитница. Сигналът на телефон 112 за изчезналата от вкъщи си по обяд на 11 юни Венета Дечева е бил подаден малко след 19,00 часа в сряда от риболовец, който зърнал изнемощялата стара жена да се държи с последни сили за клоните на надвиснала над водата остаряла върба. Минути по-късно в специализиралата се дирене на възрастни хора група „ Да намерим Милка “ в обществената мрежа „ Facebook “ бе даден „ отбой “ за „ търсачите “ от админа Милка Колдамова, написа " Монитор ".

„ Жената е жива, само че е доста изнемощяла, свързахме с щерка й, всеки миг ще дойде на място, тръгнала е й линейка… “, написа Колдамова, която първа в понеделник вечер постна „ гръмотевица “ за следващата бабичка, оповестена за търсене от околните й хора.

Баба Венета не за пръв път се губи, дамата има старческа деменция и доста мъчно може да се планува в каква посока ще поеме, оповестиха осведомени със обстановката. По думите им старицата е била с букет цветя в ръцете, когато е била видяна за последно. Известна тенденция за търсенето дало известие от млада жена, която видяла оповестената в мрежата настояща фотография и си спомнила, че я е качила на стоп в западния завършек на Стара Загора.Старицата слязла на разклона за село Ракитница.Междувременно пристигнали още най-малко десетина известия за „ появяването “ на Венета в разнообразни точки на Града на липите.493 са присъединилите се в групата консуматори, в издирването са взели участие интензивно над 50 от тях на друга възраст и с разнообразни специалности.Спешно са били направени флайери със фотографията на дамата и посечен телефон за връзка, които на доброволни начала са били разлепени из целия град. Поне три автомобила са се движели непрекъснато, минути преди позвъняването на телефон 112 за щастливата развръзка млада дама от „ Да намерим Милка “ е била в непосредствена непосредственост със селската река и вирчето, разяснява Милка Колдамова.


Тя напомни, че групата е била образувана напълно непринудено през ноември м.г. по сигнал за изчезнала бабичка, нейна съименничка. Тогава диренето траяли цяла седмица, в последна сметка баба Милка била открита премръзнала на 8 ноември и незабавно била заведена в болничното заведение. Там обаче денонощие по-късно издъхнала.Спонтанно обединилите напъните си непрофесионални издирвачи решили да запазят групата при положение, че се наложи още веднъж да „ излязат на терен “.

Пак през зимата обикаляли по сигнал за зачезнал дядо, само че по този начин и не съумели да влязат в дирите му.

„ Никой от нас няма професионален опит, първият път безусловно се чудехме от кое място да стартираме, какво да предприемем, с цел да имаме някакъв успех… “, върна лентата на спомените си Колдамова, която работи като продавач-консултант в дребна книжарница. С някои от помагачите се познавала персонално от действителния живот, с други контактувала виртуално, трети се появявали „ на линия “ единствено при съответен сигнал.Сред обединилите се няма чиновници на Министерство на вътрешните работи или най-малко не са афиширали някаква връзка със структурите на силовото ведомство.

„ Нямам визия какво тъкмо са правили служителите на реда, не са ни търсили по никакъв мотив с цел да стиковаме дейностите си, а вероятно бихме могли да си бъдем от изгода.По едно време мислехме да опишем стъпките, които сме предприемали, с цел да оформим нещо като „ сюжет “ за бъдещи проблеми, само че всекидневието ни „ затрупа “ и си останаха единствено положителните планове, показа младата жена, която е майка на две девойки и постоянно се включва с персонални мнения по парливи за обществеността в Града на липите обстановки.По думите на Колдамова въпреки и пътем са обсъждали опцията за основаването на мрежа от сходни групи във ФБ, само че към този момент не са подхванали на практика стъпки. Донякъде скептично изслушва „ концепцията “ за стиковане на дейностите със структурите на Министерство на вътрешните работи, няма визия до каква степен това е допустимо и чия би трябвало да бъде първата крачка.


„ Има ясни и точни указания по какъв начин да се прави издирването на лица, за които има подадени сигнали и заявителски материали в съответните районно управление (на МВР) „ Полиция “. За страдание те разполагат с доста стеснен човешки и механически запас. По места има 1-2 -3 чиновници, чийто директна работа е търсенето.Вярно е, че при комплицирани обстановки се включват и останалите сътрудници, само че няма написани инструкции за взаимоотношение с гражданското общество или най-малко за тези, които интензивно вземат участие в обществените мрежи. “, разяснява някогашният дълготраен шеф на ОД на Министерство на вътрешните работи Чавдар Божурски, който сега е регионален шеф в Сливен. Според него имало аргумент в реализирането на такива контакти, персонално той възнамерявал да подскаже концепцията на някогашните си сътрудници в района. Далеч непълна информация в уеб страниците на няколко от огромните регионални дирекции на Министерство на вътрешните работи демонстрира, че месечно там се афишират за търсене сред 10 и 20 възрастни мъже и дами. До щастлива развръзка се стига в малко над половината от случаите. В издирването на някои се стига до потреблението на професионални бойци, чиновници на горски стопанства и локални поданици, само че не постоянно финалът е сполучлив или своевременен.

Дългогодишни издирвачи напомнят случая с 85-годишния столичанин Дончо Дончев, който изчезна по време на събора на Българска социалистическа партия на връх Бузлуджа на 1 август 2015 година.Стотици униформени и цивилни тогава на няколко пъти пребродиха планината, останките на стареца бяха открити година и половина по-късно единствено на стотина метра настрана от мястото, където за последно е бил забелязан.Потърсени за коментар народни представители, членове на непрекъснатата комисия по вътрешна сигурност и публичен ред признаха, че най-малко на този стадий не въображаемо за законово споразумяване на казуса.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР