Обявен е конкурс за мемориал на загиналите войници от Първи

...
Обявен е конкурс за мемориал на загиналите войници от Първи
Коментари Харесай

Нов парк и храм-паметник на загиналите в Първата световна война изграждат в район Оборище

Обявен е конкурс за мемориал на починалите бойци от Първи и Шести софийски пехотен полк, сподели Фандъкова

„ Готови сме с плана за създаване на нов парк и храм-паметник за починалите войни в Първата международна война в регион „ Оборище “. Това е концепция, по която започнахме работа преди година и половина дружно с ген. Груди Ангелов, шеф на Военната академия „ Г. С. Раковски “. След като отворихме за жители парка на Военна академия в този момент ще успеем да го разтеглим с достъп и от ул. „ Черковна “, сподели Йорданка Фандъкова, претендент за кмет на София. До края на годината теренът ще е квалифициран за строителство. Това оповестиха от пресцентъра на Политическа партия ГЕРБ.

Стартира самодейност за набиране на дарителски средства за създаване на храм-паметника, който ще носи името „ Св. Георги “. Преди година българският патриарх Неофит благослови делото и наименуването на храма. За построяването на храм-паметника е основан предприемчив комитет „ Единение “.

„ Българските бойци и офицери, защитавали България с живота си, са ни оставили този завет – да се сплотяваме. Само дружно можем да бъдем мощни и да вървим напред “, сподели Фандъкова, която е и съпредседател на инициативния комитет. На събитието през днешния ден участваха ген. Груди Ангелов, ген. Константин Попов - съпредседател на инициативния комитет и ръководител на военната комисия в Народното събрание, както и внучката на полковник Борис Дрангов – Райна Дрангова.

Проектът на парка и храм-паметника е направен от арх. Стоимен Демерджиев, а концепцията е на починалия Красимир Узунов.

„ Вече е разгласен и състезанието за създаване на Мемориал на починалите бойци от Първи и Шести софийски пехотни полкове “, сподели Фандъкова.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР