Обявен е договорът между Lockheed Martin и ВВС на САЩ

...
Обявен е договорът между Lockheed Martin и ВВС на САЩ
Коментари Харесай

Договорът с Lockheed Martin е до 2027 г. с три години поддръжка, обясняват от МО

Обявен е договорът сред Lockheed Martin и Военновъздушни сили на Съединени американски щати за произвеждане на самолетите F-16 Block 70 за българските Военновъздушни сили, оповестява Министерство на защитата отговор на голям брой журналистически въпроси.

Обявеният период за осъществяване на контракта е януари 2027 година и подхожда на клаузите на междуправителствения контракт, според който първите два самолета би трябвало да бъдат доставени в средата на 2023 година, а последните два през първото тримесечие на 2024 година

След доставката на самолетите стартира тригодишен интервал на поддръжка на оборудването и системите, която би трябвало да завърши при започване на 2027 година.

Припомняме, на 10 юли 2019 година министрите от кабинета " Борисов-3 " утвърдиха покупката на 8 изтребителя Ф-16, договорите отидоха в Народното събрание за ратификация. Сделката не бе утвърдена от Българска социалистическа партия, " Воля " и " Атака ".

На 15 юли държавното управление актуализира бюджета поради закупуването на изстребителите. В законопроекта се планува и нарастване на недостига по държавния бюджет с 1,829 милиарда лева до 2,228 милиарда лв..

На 23 юли президентът Румен Радев наложи несъгласие върху договорката за покупка на осем изтребителя Ф-16. Мотивите на президента бяха настояването стратегическите решения, свързани с защитата и националната сигурност да се взимат с необятен консенсус и поддръжка.

След това Радев посочи, че в договорката разноските по придобиване, реализирани в това число и с издаване на нов дълг, слагат под въпрос опциите за краткотрайно обезпечаване на изчезналите качества на самолетите.

На 26 юли, в Народното събрание бе отхвърлено ветото на президента Румен Радев върху четирите закона за придобиване на изтребителя Ф-16 от Съединени американски щати.

Припомняме също, че поради покупката на осемте изтребителя България емитира нов дълг от 700 милиона и 600 хиляди лв. от началото на годината до 29 юли 2019 година

Вицепремиерът Красимир Каракачанов оцени ветото на президента като ненужно.

Експертът по национална сигурност Славчо Велков разяснява, че Ф-16 е най-хубавият аероплан, който България не може да си разреши.

На 31 юли Съединени американски щати обществено поздравиха България и Борисов за Ф-16. След това на Министерски съвет Борисов също поздрави министрите за договорката за изтребителите.

На 29 юли 200 милиона лв. дългови бумаги бяха продадени денем при рекордно ниска рентабилност за облигации със срочност 10 години и половина - 0,32 на 100.

Заради контракта със Съединени американски щати за придобиването на самолетите бюджетът беше обновен от депутатите на 19 юли. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР