Обясненията на пилотите от авиобаза Граф Игнатиево, че се чувстват

...
Обясненията на пилотите от авиобаза Граф Игнатиево, че се чувстват
Коментари Харесай

Емил Христов : Ако пилотите се качат на МиГ-овете утре, значи има нещо гнило

Обясненията на водачите от авиобаза " Граф Игнатиево ", че се усещат несигурни поради механически проблеми с изтребителите са пристигнали в следствие и нямат връзка с същинските аргументи за отхвърли от хвърчене, съгласно депутатът от ГЕРБ Емил Христов. Той е подполковник от запаса с задачи в Босна, Афганистан и Ирак, беше ръководител на краткотрайната комисия проверяваща избора на изтребител. Христов напомни, че на съвещанието на последната комисия по защита въпросът за проблемите с моторите за МиГ-29, доставени от Русия, е подложен и министърът на защитата Красимир Каракачанов е дал " същински почтен отговор ".

" Добре, през вчерашния ден те не желаят да летят на тези самолети. Това значи, че от на следващия ден никой не би трябвало да лети от тези хора. Ако те стартират на следващия ден да летят, значи, че има нещо гнило, тъй като те или споделят " от тук нататък е рисково и няма да летим " и стопират въобще да летят или нещо друго се случва ", сподели Христов.

" Те отхвърлиха, да летят. Не един, не двама, групово. Това към този момент е съществено. Това е въпрос на дисциплинираност, въпрос на осъществяване на заповеди. Мисля, че тук командира въз основата е този, който би трябвало да отговори на въпроса, по какъв начин се е стигнало до там, да има групово отричане да се извършват задания ", сподели Христов за командира въз основата бригаден военачалник Иван Лалов. " Ако не са готови за осъществяване, в случай че са несигурни в своята лична подготовка, по какъв начин не престават да носят дежурство по " Еър полисинг "? Или са готови и носят това дежурство или са неподготвени, несигурни и въобще не го носят ", обърна се Христов задочно към военачалник Лалов.

Христов обърна внимание, че началникът на защитата (генерал-лейтенант Андрей Боцев б.а.) към момента мълчи. " Какво мисли началникът на защитата за това, възможно ли е такова жестоко отричане от осъществяване на задания ", попита Христов. Той не разяснява хипотезите за външна интервенция в протеста на водачите. " На този стадий, до момента в който не са се произнесли командирите и други органи, нещата са просто дисциплинарни и считам, че и управлението на министерството на защитата и на Военновъздушни сили би трябвало да вземат ограничения във връзка с дисциплината ", сподели още Христов.

Ген. Симеонов застава зад водачите

" Исканията на българските водачи са извънредно аргументирани, те имат право да откажат осъществяване на задача, усещат ли се душевен неподготвени за полета. Не става дума за стачка, става дума за морално право. " Това разяснява депутатът от Движение за права и свободи Симеон Симеонов. Симеонов е военачалник от запаса, водач и с изключение на някогашен шеф на защитата е бил пълководец на Военновъздушни сили, и въз основата " Граф Игнатиево ".

 Симеон Симеонов
© Юлия Лазарова

Симеон Симеонов

Симеонов сподели, че е изумен от изказването на някогашния министър на защитата Николай Ненчев. Ненчев видя пълзящ прелом и опит за дестабилизация на страната и държавното управление, и опит за извиване на ръце. " Говори за стачки, преврати, инспекции, арести - това е следващата нелепост, която слушам от този човек ", сподели Симеонов и добави, че Ненчев е част от задълбочаването на казуса със положението на Военновъздушни сили поради подписаните от него контракти за ремонт, поддръжка и доставки за МиГ-29. Последният контракт, който е подписан от Ненчев, за доставка на 6 нови и 4 ремонтирани мотори от Русия е проблематичен, тъй като моторите са пристигнали с формуляри, които не съответно завършени. За двигалите не се знае какъв нальот имат, къде и кой е употребявал мотора, какъв е остатъчният запас. Според Симеонов това е съответната причина за казуса в " Граф Игнатиево " от през вчерашния ден.

Симеонов не има вяра на версията за външна интервенция в " протеста " на водачите: " Не имам вяра да е по този начин, като водач знам, че водачите са мъжки момчета, стискат зъби и летят, поемат си риска. Но всеки риск си има граници. И водачите имат фамилии и деца. "

Симеонов сподели още, че за рационализация на МиГ-овете, каквито проекти има министърът на защитата Красимир Каракачанов, е малко мъчно да се приказва. " Трябва да се поддържа част от техниката, до момента в който бъде сменена с нова, тъй като в случай че сега се подпише контракт за нов аероплан, той ще пристигна в интервал до 3 години. През това време водачите би трябвало да летят, да поддържат своята подготовка и по-късно да се премине незабелязано от единия тип към другия тип аероплан. По този метод се подсигурява и безаварийния преход, тъй като преодоляването на нов вид аероплан също е слогно мероприятие и нови избрани опасности. Затова би трябвало да се подходи доста отговорно към подготовката на водачите ", сподели Симеонов.

Инцидентът би трябвало да бъде решен в границите на Военновъздушни сили, съгласно " патриотите "

Би трябвало да кажа, че този случай би трябвало да бъде решен в границите на Военновъздушни сили и никога не би трябвало да се политизира, както се пробва да прави опозицията в лицето на Българска социалистическа партия, счита депутатът от " Обединени патриоти " (ВМРО) Милен Михов, член на комисията по защита. " Остро подложеният на критика от същата тази съпротива отчет за положението на въоръжените сили, квалифициран от министър Каракачанов, споделя, че армията е в положение да извършва своите отговорности, само че при съществени опасности за персоналния състав и за военнослужещите. Това на процедура е претекстът, мотивът за случката в " Граф Игнатиево " ", съгласно Михов.

 Милен Михов
© Анелия Николова

Милен Михов

Той добави, че критиците на министър Каракачанов и на ръководството би трябвало да се замислят, че проблемите във Военновъздушни сили и изобщо в армията не са от 6 месеца. " Самолетите, на които летят водачите не са остарели с 30 години в последните 6 месеца и това е една причина, която е провокирана от насъбраната неверна, да не употребявам друга дума, политика във връзка с армията ", сподели Михов. Той се надява, че за " протеста " няма политическа причина.

От Българска социалистическа партия желаеха чуване на Каракачанов

От Българска социалистическа партия желаеха чуване на вицепремиера и боен министър Красимир Каракачанов. " Вчера станахме очевидци на един невиждан митинг, военните водачи не устояха на изискванията, в които са принудени да извършват своя дълг да служат на България ", сподели депутатът от Българска социалистическа партия Николай Цонков.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР